Vapor Intrusion Success Stories

Four Corners CVS Traver city
Four Corner’s CVS:
The Grand Traverse County Brownfield Redevelopment Authority received a Clean Michigan Initiative Brownfield Redevelopment Loan to facilitate the redevelopment of a former gas station in Traverse City into a CVS Pharmacy.  Loan funds were used to conduct demolition, remove contaminated soils, design and install a sub-slab venting system and design and install a groundwater sparge system.
Arbor Hills Crossing Ann Arbor
St. Annes:
The City of East Lansing Brownfield Redevelopment Authority received a Clean Michigan Initiative Brownfield Redevelopment Grant to facilitate the redevelopment of a former dry cleaning operation in downtown East Lansing. The grant was used to perform excavation and disposal of perchloroethylene impacted soils, and the design and construction of a vapor barrier. The St. Ann project is a mixed-use development with a restaurant and two retail spaces on the first floor and 31 luxury lofts on floors two through four.
Arbor Hills Crossing Ann Arbor Michigan
Arbor Hills: 
The Department of Environmental Quality approved school tax capture under Act 381 to facilitate the redevelopment of 4 parcels in Ann Arbor into an outdoor boutique shopping center, with second floor office space.  The site had an open underground storage tank release from a former gas station on the property and as a result the developer installed vapor barriers under 2 of the new structures totaling over 50,000 square feet. 
Northville Garage, Northville, Michigan

Northville Garage:
The city of Northville received Brownfield Redevelopment Grant Funding from the Department of Environmental Quality (DEQ) to facilitate the redevelopment of a former dry cleaner and gas station. The .45-acre site was heavily contaminated with dry cleaning solvents and petroleum products from historical operations. Grant funds were used to address the environmental impacts on the site and allow the building to be redeveloped into a popular grill restaurant called the Garage.  

Soils with significant PCE concentrations were removed and properly disposed of in a landfill and a vapor barrier installed beneath the building to negate unacceptable exposures to hazardous vapors, resulting in the redevelopment of the property. Reuse of the existing structure not only preserved the character but also resulted in a more sustainable development.