
AMENDMENTS TO THE OCCUPATIONAL CODE, P.A. 611, EFFECTIVE DECEMBER 20, 2002 

 
Sec. 409. (1) A THE DEPARTMENT SHALL NOT ISSUE A LICENSE OR REGISTRATION TO A person who 

has completed the requirements for a license or registration or who seeks to renew a license or registration shall not 
be issued a license or registration until the person has paid the license or registration fee. 

 
    (2) License and registration fees shall be prescribed on a per year basis. If licenses and registrations are 
established by rules promulgated by the department under section 202 as biennial OR TRIENNIAL renewals, the 
fee required shall be twice OR 3 TIMES, AS APPROPRIATE, the per year amount. 
 
    (3) Unless otherwise provided by this act or rules promulgated under this act, all requirements for licensure or 
registration shall be completed by the applicant within 1 year after receipt of the application by the department or 
mailing of a notice of an incomplete application to the last known address on 
file with the department, whichever is later. If the requirements are not completed, the fees paid shall be forfeited to 
the department and the application shall be void. A person whose application has been determined to be void 
under this subsection shall submit a new application and fees and shall meet the standards in effect on the date of 
receipt BY THE DEPARTMENT of the new application. 
  
 Sec. 411. (1) Subject to subsection (2), a person who fails to renew a license or registration on or before 
the expiration date shall not practice the occupation, operate, or use the title after the expiration date printed on the 
license or registration. A license or registration shall lapse on the day after the expiration date.   
 
    (2) A person who fails to renew a license or registration on or before the expiration date shall be permitted to 
renew the license or registration by payment of the required license or registration fee and a late renewal fee within 
60 days after the expiration date. 
 
    (3) Except as otherwise provided in this act, a person who fails to renew a license or registration within the time 
period set forth in subsection (2) may be relicensed or reregistered without examination and without meeting 
additional education or training requirements in force at the time of application for 
relicensure or reregistration if all of the following conditions are met: 
      (a) The person applies within 3 years after the expiration date of the last license or registration. 
      (b) The person pays an application processing fee, the late renewal fee, and the per year license or registration 
fee for the upcoming licensure or registration period. 
      (c) Penalties and conditions imposed by disciplinary action in this state or any other jurisdiction have been 
satisfied. 
      (d) The person submits proof of having completed the equivalent of 1 year of continuing education within the 12 
months immediately preceding the date of application OR AS OTHERWISE PROVIDED IN A SPECIFIC ARTICLE 
OR BY RULE, if continuing education is required of licensees or registrants under a specific article. 
 
     (4) Except as otherwise provided in this act, a person may be relicensed or reregistered subsequent to 3 or 
more years after the expiration date of the last license or registration upon  showing that the person meets the 
requirements for licensure or registration as established by the department in rules or procedures which may 
require a person to pass all or part of a required examination, to complete continuing education requirements, or to 
meet current education or training requirements. 
 
    (5) Unless otherwise provided in this act, a person who seeks reinstatement of a license or registration shall file 
an application on a form provided by the department, pay the application processing fee, and file a petition to the 
department and the appropriate board stating reasons for reinstatement and including evidence that the person can 
and is likely to serve the public in the regulated activity with competence and in conformance with all other 
requirements prescribed by law, rule, or an order of the department or board. The procedure to be followed in 
conducting the review of a petition for reinstatement is prescribed in article 5. If approved for reinstatement, the 
person shall pay the per year license or registration fee for the upcoming license or registration period, in addition 
to completing any requirements imposed in accordance with section 203(2). 
 

SEC. 2502A. BEGINNING NOVEMBER 1, 2003, THE DEPARTMENT SHALL ISSUE A LICENSE FOR 
REAL ESTATE BROKER, ASSOCIATE REAL ESTATE BROKER, AND REAL ESTATE SALESPERSON FOR A 
TERM OF 3 YEARS. 
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Sec. 2504. (1) Before receiving a real estate broker's license, an applicant shall have successfully 
completed not less than 90 clock hours of approved classroom courses in real estate, of which not less than 9 clock 
hours shall be instruction on civil rights law and equal opportunity in housing, and shall 
submit an application as described in section 2505. The 90 hours shall be in addition to the hours required to obtain 
a real estate salesperson's license. 
 
    (2) Before being permitted to take the real estate salesperson's examination, an applicant shall show proof of 
successful completion of not less than 40 clock hours of classroom courses in principles of real estate, of which not 
less than 4 clock hours shall be instruction on civil rights law and equal opportunity in housing. 
 
    (3) For purposes of subsections (1) and (2), approved courses may be on the following topics: 
      (a) Real estate license law and related regulatory laws. 
      (b) Real property law, including property interests and restrictions. 
      (c) Federal, state, and local tax laws affecting real property. 
      (d) Conveyances, including contracts, deeds, and leases. 
      (e) Financing, including mortgages, land contracts, foreclosure, and limits on lending procedures and interest 
rates. 
      (f) Appraisal of real property. 
      (g) Design and construction. 
      (h) Marketing, exchanging, and counseling. 
      (i) The law of agency. 
      (j) Sales and office management, including listing and selling techniques. 
      (k) Real estate securities and syndications. 
      (l) Investments, including property management. 
 
    (4) Before EXCEPT AS OTHERWISE PROVIDED IN THIS SUBSECTION, BEFORE being permitted to renew 
an active real estate broker's or real estate salesperson's license, a licensee shall have  successfully completed, 
within the preceding 12 months, not less than 6 clock hours of continuing education approved by the department 
INVOLVING ANY TOPICS RELEVANT TO THE MANAGEMENT, OPERATION, AND PRACTICE OF REAL 
ESTATE AND covering changes in economic conditions, law, rules, court cases, and interpretations, OR ANY 
COMBINATION OF THOSE CHANGES, relating to real property which are pertinent to the activities of a real estate 
broker or real estate salesperson. BEGINNING NOVEMBER 1, 2003, A LICENSEE SHALL COMPLETE NOT 
LESS THAN 18 HOURS OF CONTINUING EDUCATION PER 3-YEAR LICENSE CYCLE. A LICENSEE SHALL 
COMPLETE AT LEAST 6 HOURS OF THE REQUIRED 18 HOURS OF CONTINUING EDUCATION COURSES 
DURING THE TIME PERIOD FROM NOVEMBER 1, 2003 AND ENDING ON DECEMBER 31, 2004. DURING 
CALENDAR YEAR 2005, A LICENSEE SHALL COMPLETE AT LEAST 6 HOURS OF THE REQUIRED 18 
HOURS OF CONTINUING EDUCATION COURSES. DURING CALENDA R YEAR 2006, A LICENSEE SHALL 
COMPLETE AT LEAST 4 HOURS OF THE REQUIRED 18 HOURS CONTINUING EDUCATION COURSES. 
DURING CALENDAR YEAR 2007 AND THEREAFTER, A LICENSEE SHALL COMPLETE AT LEAST 2 HOURS 
OF THE REQUIRED 18 HOURS OF CONTINUING EDUCATION COURSES PER CALENDAR YEAR. ANY 
EDUCATION APPROVED BY THE DEPARTMENT THAT IS RECEIVED BY A LICENSEE FOR FURTHER 
PROFESSIONAL DESIGNATION SHALL BE COUNTED TOWARD THE TOTAL CONTINUING EDUCATION 
CREDITS REQUIRED FOR THE 3-YEAR LICENSE CYCLE. Each licensee, in completing 6 THE APPROPRIATE 
NUMBER OF clock hours, will have the option of selecting the education courses in that licensee's area of 
expertise, as long as the education courses are approved by the department AND AS LONG AS AT LEAST 2 
HOURS OF AN EDUCATION COURSE PER CALENDAR YEAR INVOLVE LAW, RULES, AND COURT 
CASESREGARDING REAL ESTATE. NOTWITHSTANDING THIS SUBSECTION, THE DEPARTMENT MAY 
RELICENSE A LICENSEE WHO HAS COMPLETED NOT LESS THAN 18 HOURS OF CONTINUING 
EDUCATION IN THE SUBJECT MATTER AREAS REQUIRED BY THIS SUBSECTION DURING THE 3-YEAR 
LICENSE CYCLE BUT HAS NOT OTHERWISE MET THE REQUIREMENTS OF THIS SECTION IF THE 
LICENSEE PROVIDES EVIDENCE SATISFACTORY TO THE DEPARTMENT THAT HE OR SHE HAS GOOD 
CAUSE FOR NOT COMPLYING WITH THE REQUIREMENTS IN THIS SUBSECTION. 
 
    (5) A license which has been inactive for less than 3 years may be reinstated without examination if the licensee 
shows proof of completion of not less than 6 THE APPROPRIATE NUMBER OF clock hours of continuing 
education described in subsection (4).  A broker's license which has been inactive for 3 or more continuous years 
may be reinstated without examination if the licensee provides proof of the completion of either 6 clock hours of 
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continuing education described in subsection (4) for each of the years the license was inactive or 40 clock hours of 
instruction described in subsection (3). A salesperson's license which has been inactive for 3 or more continuous 
years may be reinstated if the licensee provides proof of meeting 1 of the following requirements: 
      (a) Completion of 6 clock hours of continuing education described in subsection (4) for each of the years the 
license was inactive. 
      (b) Completion of 40 clock hours of instruction described in subsection (3). 
      (c) Passing the examination required for licensure as a salesperson as provided in subsection (2). 
 
    (6) The continuing education requirements provided in subsections (4) and (5) shall not be applied towards the 
real estate broker's license education requirements provided in subsection (1), nor shall AND courses taken under 
real estate broker's license education requirements SHALL NOT be applied 
towards the continuing education requirements. 
 
    (7) The continuing education requirements provided in sub-sections (4) and (5) do not apply to a real estate 
salesperson or real estate broker renewing his or her license in the year in which the original license was issued. 
FOR REAL ESTATE BROKERS, ASSOCIATE BROKERS, AND SALESPERSONS WHO RECEIVE A LICENSE 
ISSUED IN THE SECOND OR THIRD YEARS OF A 3-YEAR LICENSE CYCLE, CONTINUING EDUCATION 
SHALL BE IN COMPLIANCE WITH SUBSECTION (4), EXCEPT 
FOR THE FOLLOWING: 
      (A) A REAL ESTATE BROKER, ASSOCIATE BROKER, OR SALESPERSON WHO RECEIVES A LICENSE 
ISSUED IN THE SECOND YEAR OF THE 3-YEAR LICENSE CYCLE IS REQUIRED TO COMPLETE 12 HOURS 
OF CONTINUING EDUCATION TO RENEW HIS OR HER LICENSE. 
      (B) A REAL ESTATE BROKER, ASSOCIATE BROKER, OR SALESPERSON WHO RECEIVES A LICENSE 
ISSUED IN THE THIRD YEAR OF THE 3-YEAR LICENSING CYCLE IS REQUIRED TO COMPLETE 6 HOURS 
OF CONTINUING EDUCATION TO RENEW HIS OR HER LICENSE. 
 
    (8) A person who offers or conducts a course or courses of study represented to meet the educational 
requirements of this article, first shall obtain approval from the department and shall abide by the rules of the 
department concerning curriculum, instructor qualification, grading system, and other related matters. IN ADDITION 
TO OTHER REQUIREMENTS IMPOSED UNDER RULE, IN ORDER TO RECEIVE APPROVAL, A COURSE 
SHALL BE DESIGNED TO BE TAUGHT FOR NOT LESS THAN 1 CLOCK HOUR, NOT INCLUDING TIME SPENT 
ON BREAKS, MEALS, OR OTHER UNRELATED ACTIVITIES, PROVIDED THE COURSE IS ONLY APPROVED 
FOR LESS THAN 2 CLOCK HOURS IF, BASED UPON THE SUBJECT MATTER, COURSE OUTLINE, 
INSTRUCTIONAL MATERIALS, METHODOLOGY, AND OTHER CONSIDERATIONS CONSISTENT WITH 
RULES OF THE DEPARTMENT, THE DEPARTMENT DETERMINES THAT THE COURSE OBJECTIVES CAN 
BE EFFECTIVELY MET IN THE PROPOSED TIME PERIOD. The department may suspend or revoke the approval 
of a person for a violation of this article or of the rules promulgated under this article. A person shall not represent 
that its students are assured of passing an examination required by the department. A person shall not represent 
that the issuance of departmental approval is a recommendation or endorsement of the person to which it is issued 
or of a course of instruction given by it. A pre-licensure course approved under this article shall be conducted by a 
local public school district, a community college, an institution of higher education authorized to grant degrees, or a 
private school licensed by the department of education CAREER DEVELOPMENT under Act No. 148 of the Public 
Acts of 1943, being sections 395.101 to 395.103 of the  Michigan Compiled Laws 1943 PA 148, MCL 395.101 TO 
395.103. 
 
    (9) A person who in operating a school violates subsection (8) shall be IS subject to the penalties set forth in 
article 6. 
 
  (10) The department may conduct, hold, or assist in conducting or holding, a real estate clinic, meeting, course, or 
institute, which shall be open to a person licensed under this article, and may incur the necessary expenses in 
connection with the clinic, meeting, course, or institute. The department, in 
the public interest, may assist educational institutions within this state in sponsoring studies, research, and 
programs for the purpose of raising the standards of professional practice in real estate and the competence of a 
licensee. 
 


