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January 27, 2006 

 
Mr. Robert S. LaBrant 
Michigan Chamber of Commerce 
600 South Walnut Street 
Lansing, MI  48933-2200 
 
Dear Mr. LaBrant: 
 
In correspondence dated November 15, 2005, you submitted a request to the Department of State 
(Department), asking it to issue a declaratory ruling or interpretive statement pursuant to the 
Michigan Campaign Finance Act (MCFA or Act), MCL §169.201 et seq., regarding the ability of 
a public body to make expenditures for the benefit of a labor organization’s separate segregated 
fund.   
 
Subsequently, the Department received written commentary from Ms. Kathleen Corkin Boyle, 
dated December 6, 2005, and Mr. Andrew Nickelhoff, dated December 9, 2005, suggesting that 
you are not entitled to receive a declaratory ruling or interpretive statement on this subject.  After 
careful consideration of the arguments advanced by Ms. Corkin Boyle and Mr. Nickelhoff, the 
Department is satisfied that it is appropriate to issue the following interpretive statement as an 
informational response to your inquiry. 
 
Ms. Corkin Boyle and Mr. Nickelhoff assert that only an “interested person” may submit a 
request for a declaratory ruling under the Act, and that you do not qualify as an “interested 
person” for purposes of your request.  The Department agrees that you are not entitled to receive 
a declaratory ruling and denies that portion of your request, as your correspondence did not 
include a “reasonably complete statement of facts.”  MCL §169.215(2).  A 2001 amendment to 
the Act1 requires the Department to issue an interpretive statement if it refuses to issue a 
declaratory ruling.  The 2001 legislation was designed to compel the Department to publish an 
interpretive statement “providing an informational response to the question presented” as a 
substitute for a declaratory ruling.  Id.  Accordingly, the Department offers the following as an 
interpretive statement in response to your request. 
 
The second question presented in your letter reads:  
 
Please confirm that MCL §169.257 does not contain any exceptions nor is there any other 
express statutory authority to permit reimbursement from a labor organization to a public body 
for expenses relating to the institution of a payroll deduction plan for the collection of 
contributions to a labor organization’s separate segregated fund. 
 
In 1994, the Attorney General opined that public schools and universities are prohibited from 
making expenditures for “the establishment, administration, and solicitation of contributions to a 
                                                 
1 2001 Public Act 250, Eff. March 22, 2002. 
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separate segregated fund”.  OAG, 1993-1994, No. 6785, p. 102, 104.  In the Department’s view, 
although the Attorney General’s opinion preceded the enactment of MCL §169.2572, his 
conclusion endures.  That provision prohibits a public body or an individual acting on its behalf 
from using or sanctioning the use of “funds, personnel, office space, computer hardware or 
software, property, stationery, postage, vehicles, equipment, supplies, or other public resources 
to make a contribution or expenditure.”  MCL §169.257(1).  While the Act specifically allows a 
corporation to establish a separate segregated fund and make expenditures for the fund’s 
operation, no corresponding authorization exists in current law for a public body’s sponsorship 
and administration of a separate segregated fund.  Cf. MCL §§169.255(1)-(3), 169.257.  
Moreover, a public body – unlike a corporation or labor organization – is not permitted by the 
MCFA to implement a payroll deduction plan for the automated collection of contributions to a 
separate segregated fund.  Cf. MCL §§169.255(6), 169.257.   
 
In 1998, the Department determined that a university is precluded by MCL §169.257 from 
collecting and remitting contributions to a ballot question committee, as this activity constitutes 
an expenditure under the Act.  See Interpretive Statement issued to David Cahill (August 4, 
1998).  Further, the Department indicated that “the underlying prohibition in section 57 cannot 
be avoided by permitting [a student assembly] to reimburse the University for activities, which 
are themselves prohibited by section 57, without express statutory authority.”  Id.  For these 
reasons, the Department concludes that the utilization of public resources for the establishment 
and maintenance of a payroll deduction plan on behalf of a labor organization’s separate 
segregated fund constitutes a prohibited expenditure under the MCFA, which cannot be 
expunged by a labor organization’s reimbursement of the public body’s actual costs.   
 
Considering this result, the Department’s position on the first question you pose – whether the 
costs associated with specific items constitute expenditures under the MCFA – is immaterial.  
The Department notes, however, that the Act specifically identifies those public resources that 
must not be employed for purposes of making contributions or expenditures.  These include 
“funds, personnel, office space, computer hardware or software, property, stationery, postage, 
vehicles, equipment, supplies, or other public resources.”  MCL §169.257(1).  Moreover, the 
Department recently indicated in an Interpretive Statement issued to Robert LaBrant, dated 
November 14, 2005, that “the Department interprets the term ‘expenditure’ to include the costs 
associated with collecting and delivering contributions to a committee.”3

 
Conclusion 

 
In the issuance of this interpretive statement, the Department emphasizes that public bodies 
differ in significant respects from corporations, and the law appropriately distinguishes between 
these entities. 
 
First, the statutory scheme that prohibits a public body from participating in political campaigns 
is broader than §57 the MCFA.  For example, the Political Activities by Public Employees Act, 
MCL §15.401 et seq., precludes an employee of the state or local unit of government from 
                                                 
2 1995 Public Act 264, Eff. March 28, 1996. 
3 The Department notes that an expenditure may also be considered an in-kind contribution on the part of the 
recipient committee.  MCL §169.209(3).  Assuming, arguendo, that the MCFA were interpreted to permit a public 
body’s expenditure of government resources for the operation of a payroll deduction plan for the benefit of a 
separate segregated fund, the fund would be required to report this activity as an in-kind contribution. 
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engaging in political affairs during work hours.  The Michigan Gaming Control and Revenue 
Act, MCL §432.201 et seq., prohibits members, employees and agents of the Michigan Gaming 
Control Board from engaging in political activity for the duration of their employment.  MCL 
§432.204d(14).  State Civil Service Rule 1-12 generally prohibits a state employee from 
partaking in political activities during work hours, and specifically precludes the solicitation of 
campaign contributions from civil servants.  Civil Service R 1-12.5.  Civil Service Rules further 
provide that prohibited subjects of collective bargaining include the political activities of state 
civil service employees.  Civil Service R 6-3.2(b)(6).  Executive Order 2003-2 prohibits the 
solicitation or receipt of campaign contributions at certain state government facilities.  The 
federal Hatch Act, 5 USC §1501 et seq., which applies to certain employees of the state and local 
units of government whose employment relates to a federally-funded program, prohibits a 
covered employee from becoming a candidate for a partisan public office, using official authority 
to influence the results of an election or nomination, or coercing subordinates to make 
contributions to a political party or candidate.  These laws, taken together, promote a strong 
public policy that forbids government involvement in partisan campaign activities. 
 
In addition, administrative policies implemented by the state of Michigan confirm the 
importance of government neutrality in political campaigns.  The Department of Management 
and Budget’s Administrative Guide to State Government contains Procedure 1220.05, which 
provides, “[t]he State should not act as or have the appearance of sanctioning any form of 
political activity by becoming an intermediary or agency by virtue of payroll deduction.”4  
Canon 7 of the Michigan Code of Judicial Conduct strictly regulates the political conduct of 
judges and candidates for judicial office, including the solicitation of campaign contributions.  
Section 4 of the Model Code of Conduct for Court Employees5 prohibits employees of the 
judiciary from engaging in political activities in the workplace.  These policies defend the 
public’s interest in sequestering political campaigning from the administration of government. 
 
It is imperative to maintain strict government neutrality in elections in order to protect the 
integrity of the democratic process.  State and local units of government, and their elected 
officials and employees, share a heightened duty to safeguard public resources from misuse for 
political purposes.  The MCFA is only one part of the state’s comprehensive statutory scheme 
that prohibits a public body from participating in political campaigns.  A public body that 
administers a payroll deduction plan on behalf of a separate segregated fund violates the Act and 
runs afoul of this sound public policy. 
 
As noted above, your correspondence did not include a statement of facts sufficient to form the 
basis of a declaratory ruling.  Accordingly, the Department offers the foregoing informational 
response as an interpretive statement. 
 

Sincerely, 
 
 

Brian DeBano 
Chief of Staff / Chief Operating Officer 

 

                                                 
4 http://www.michigan.gov/dmb/0,1607,7-150-9131_9347-29994--,00.html 
5 http://courts.michigan.gov/mji/resources/code-conduct.pdf 
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