	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases

	Topic:  Bleach and Eyewash Stations

	Question:  We run 6 bed group homes (adult foster care) and wondered if we can use bleach/water (1 cup to 1 gallon) mixtures to sanitize countertops and kitchen tables.  This is the least expensive way we know of to kill the Hepatitis B virus.  I read somewhere that we cannot use bleach to clean with unless we have eye wash stations available to staff.  I need to find out what an eye wash station consists of!



	Answer:  According to the “Disinfectants” section of Appendix A of MIOSHA Part 554, Bloodborne Infectious Diseases, sodium hypochlorite (i.e., bleach) can be used as a disinfectant if diluted between 1:10 and 1:100 with water or another equally effective disinfectant.  One cup of bleach to 1 gallon of water is approximately 1:10 dilution ratio.
Household bleach contains 6% sodium hypochlorite by weight.  Sodium hypochlorite is corrosive (the approximate pH of household bleach is 11.4) and can cause injury if splashed into the eyes.  As it is recommended that the eyes be flushed with cool clear water for at least 15 minutes when corrosives are splashed into the eyes, we recommend providing an eyewash in proximity to where the bleach and water solution is prepared (i.e., within 100 feet unimpeded distance).  We recommend a plumed unit, one that is attached to the existing plumbing, such as at the sink faucet, so that a continuous flow of water to the eyes is provided.  

If a portable eyewash unit is used, the unit must be capable of delivering to the eyes at least 0.4 gallons of water for at least 15 minutes (i.e., minimum total volume of 6 gallons).



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:



	Applicable Occupational Health Standard/Rule: MIOSHA Part 554.  Bloodborne Infectious Diseases.  Appendix A

MIOSHA Part 472.  Medical Services and First Aid.  Rule 325.47201(3)



	Additional Resources: MIOSHA General Industry Standards Webpage
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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