	SUBJECT:  Hazard Communication


	TOPIC:  Consumer Products - MSDS


	QUESTION:  If we have over the counter cleaners like Comet, Pledge, and 409 at our company, are we required to have MSDS sheets for these products?

	ANSWER:  The requirements to include consumer products in an employer's hazard communication program are addressed in 1910.1200(b)(6)(ix) which states that this section (the Hazard Communication Standard) does not apply to:

"Any consumer product or hazardous substance, as those terms are defined in the Consumer Product Safety Act (15 U.S.C. 2051 et seq.) and Federal Hazardous Substances Act (15 U.S.C. 1261 et seq.) respectively, where the employer can show that it is used in the workplace for the purpose intended by the chemical manufacturer or importer of the product, and the use results in a duration and frequency of exposure which is not greater than the range of exposures that could reasonably be experienced by consumers when used for the purpose intended.”

An employer who uses consumer products in their workplace must make a determination about the duration and frequency of exposures related to the use of the product.  If these exposures exceed those that could reasonably be expected for typical consumer use, then the consumer product would be required to be included in the hazard communication program.

Example:  An employer has employees use Windex brand window cleaner to clean parts at the end of an assembly line.  Exposure to this product would be more frequent than that experienced in the home (i.e. consumer's typically don't spend 40 hours or more per week cleaning their windows at home), therefore the Windex brand window cleaner would be required to be included in this employer's hazard communication program.  



	APPLICABLE CONSTRUCTION SAFETY STANDARD/RULE:

Part 42. Hazard Communication, 1910.1200(b)(6)(ix) and (g)


	APPLICABLE GENERAL INDUSTRY SAFETY STANDARD/RULE:

Part 92. Hazard Communication, 1910.1200(b)(6)(ix) and (g)


	APPLICABLE OCCUPATIONAL HEALTH STANDARD/RULE:

Part 430. Hazard Communication, 1910.1200(b)(6)(ix) and (g)


	ADDITIONAL RESOURCES: MIOSHA Agency Instruction  STD 04-1 “Application of the Hazard Communication Standard (HCS)”
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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