	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases

	Topic:  Consumption of Food and Beverage

	Question:  Is it a violation to drink coffee in a sealed container in a hospital setting?



	Answer:  Rule 325.70007(2)(f) of MIOSHA Part 554, Bloodborne Infectious Diseases (BIDs), prohibits eating, drinking, smoking, applying cosmetics or lip balm, or handling contact lenses in laboratories and other work areas where there is reasonable likelihood of exposure to blood or other potentially infectious materials (OPIM).  Therefore, if there is any potential for blood and/or OPIM to be present at any time at a location where food or beverage is to be consumed, even if it is in a sealed container, it would be a violation of the BIDs standard.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:



	Applicable Occupational Health Standard/Rule: MIOSHA Part 554.  Bloodborne Infectious Diseases.  Rule 325.70007(2)(f)



	Additional Resources: MIOSHA General Industry Standards Webpage
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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