	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases

	Topic:  Consumption of Food and Beverage and Application of Make-up

	Question:  I am newly appointed to the position of MIOSHA/OSHA compliance with our company and I am in process of updating our policies and practices, however, I am having trouble locating MIOSHA/OSHA policies/rules as they pertain to Ambulance Services.  Can you give me site to access these easily or if there are hard copies available.  I am particularly interested in … activities prohibited within the ambulances (i.e., food and beverage consumption, applying make up, etc.).



	Answer:  The consumption of food and beverages and the application of make-up in the ambulance is addressed by MIOSHA Part 554, Bloodborne Infectious Disease, Rule 325.70007(2)(f).   This section of Part 554 specifically prohibits eating, drinking, smoking, applying cosmetics or lip balm, or handling contact lenses in laboratories and other work areas where there is a reasonable likelihood of exposure to blood or other potentially infectious materials (i.e., the ambulance).  Generally, MIOSHA does not permit the storage or consumption of food in an ambulance except in the cab area, and then only if it is separated from the patient area.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:



	Applicable Occupational Health Standard/Rule: MIOSHA Part 554.  Bloodborne Infectious Diseases.  Rule 325.70007(2)(f).


	Additional Resources: MIOSHA General Industry Standards Webpage
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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