	Subject:  Powered Industrial Trucks (PIT)



	Topic:  Hazardous locations



	Question:  Do you have to use a special powered industrial truck in a Class 1, Class II or Class III locations?



	Answer: Yes.  According to Part 21 Powered Industrial Truck, Rule 55(1) “A powered industrial truck used in an environment containing the following substances shall be equipped as prescribed in the National Fire Protection Association standard, 505-1996, “Type Designations, Areas Of Use, Conversions, Maintenance, And Operation Of Powered Industrial Trucks,” incorporated herein by reference: 

(a) Gases or vapors, such as but not limited to acetylene, hydrogen, oxygen, ether, gasoline, naphtha, or acetone, which may be present in quantities sufficient to produce an explosive or ignitable mixture. 

(b) Combustible mixtures of dusts such as, but not limited to, metal dust, coal dust, coke dust, grain dust, flour dust, or organic dust. 

(c) Ignitable fibres such as, but not limited to, baled waste, cocoa fibre, cotton, excelsior, kapok, or oakum.”



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:      


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 21 Powered Industrial Trucks


	

	Applicable Occupational Health Standard/Rule:      


	Additional Resources: For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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