	Subject:  Fall Protection



	Topic:  Alteration of high-lift connection points



	Question:  We use order pickers that have a “curtain rod” type apparatus to connect the lanyard to, thus the lanyard is free to slide from side to side. Can we block the lanyard from sliding back and forth on the apparatus so that it fixed in one spot? 



	Answer:  Yes, as long as blocking the movement of the lanyard does affect the capacity or safety of the restraint system. 

Rule 2132(2) reads: “An employer shall not make other modification affecting capacity or safety without written approval of the manufacturer or an engineer knowledgeable on the subject.”  



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 21. Powered Industrial Truck, Rule 2132 (2)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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