	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases

	Topic:  Janitors and Minimum Age Requirements

	Question: Recently I was in a major grocery store shopping and went into the bathroom.  To my surprise there was a young employee cleaning up biohazard (i.e., vomit and waste).  I called the manager and he informed me that the baggers are responsible to cleaning up the restrooms.   I knew that the baggers are always the youngest employees 15-17 years of age.  I explained to him that high school kids of that age are in potential danger when a major grocery store puts them in that position to come into contact with such things.  They do not have the training or experience to clean up biohazards. I suggested that older employees should be responsible for such things.  He told me that he was unaware of any OSHA regulations that requires an age for waste products.  Is there?


	Answer:  MIOSHA’s Occupational Health Standard, Part 554, Bloodborne Infectious Diseases, protects all employees who have reasonably anticipated exposure to blood or other potentially infectious materials (OPIM).  There is no minimum age requirement for employees covered by Part 554, nor any other MIOSHA regulations.  Any employee who meets the definition of an “employee” as defined in the Michigan Occupational Safety and Health Act (P.A. 154 of 1974, as amended) is covered by MIOSHA workplace standards.

With regards to janitorial staff, MIOSHA does not generally consider janitorial workers in non-health care facilities to have reasonably anticipated exposure to blood or other potentially infectious materials (OPIM).  If the employer determines that their janitorial workers have reasonably anticipated exposure to blood or OPIM, the employer would be required to include those employees in an exposure control plan as defined in Part 554.  

It should be noted that urine, feces, and vomit are not considered to be other potentially infectious materials under Part 554 unless they are visibly contaminated with blood.  However, appropriate personal protective equipment, such as utility gloves, must be provided in order to prevent contact with potentially hazardous materials such as acid stomach contents, etc.

For more information on the definitions and terms of Part 554, please go to the 

Bloodborne Infectious Diseases Standard Part 554 (pdf) for a copy of the standard (Definitions are in Rule 2). 

	Applicable Construction Safety Standard/Rule:



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: MIOSHA Part 33.  Personal Protective Equipment.



	Applicable Occupational Health Standard/Rule: MIOSHA Part 433.  Personal Protective Equipment.  MIOSHA Part 554.  Bloodborne Infectious Diseases. 



	Additional Resources: MIOSHA General Industry Standards Webpage
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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