	Subject:  Powered Industrial Trucks (PIT)



	Topic:  Pallet jacks/low-lift trucks



	Question:  Do non-powered and powered walk-behind material/pallet movers require daily inspections?



	Answer: Part 21 pertains only to powered industrial trucks, not to non-powered trucks.  Rule 2171(1) reads, “At the start of each shift, the operator of a powered industrial truck or a qualified employee shall perform daily checks of the equipment as required by the employer. See Appendix B for suggested inspection checklist. “  In all cases it is recommended that the employer use and maintain all equipment, based on the manufacturer’s specifications.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:      


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 21 Powered Industrial Trucks


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:      


	Additional Resources: For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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