	Subject:  Air Contaminants



	Topic:  Mold – Remediation Requirements



	Question:  Please advise if any regulations exist on the removal process of mold in the work place.  If mold is found in the work place who should remove the mold?  Do employees need special training or equipment if they are asked to remove the mold? 


	Answer: The MIOSHA standards do not specifically address employee exposures to molds or spores.  Even without specific coverage by standards, the employer must "furnish each employee with employment and a place of employment which are free from recognized hazards that are causing or likely to cause death or serious physical harm to the employee."  The hazard presented by molds depends on many factors such as the type of mold present; the degree to which it is disturbed and becomes airborne; etc.  Remediation (cleanup) of mold presents additional hazards such as deterioration/flaking of the substrate (surface) being cleaned and chemicals used to destroy the mold.  A variety of personal protective equipment and respiratory protection may be required to safely accomplish the work.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:

MIOSHA Act 154, Section 11(a)



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:

MIOSHA Act 154, Section 11(a)



	Applicable Occupational Health Standard/Rule:

MIOSHA Act 154, Section 11(a)

Part 433. Personal Protective Equipment
Part 451. Respiratory Protection., 1910.134(d)



	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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