	SUBJECT:  Hazard Communication


	TOPIC:  MSDS - Accessibility


	QUESTION:  How accessible does the MSDS book have to be to employees?

	ANSWER:  The employer shall maintain in the workplace copies of the required material safety data sheets for each hazardous chemical, and shall ensure that they are readily accessible during each work shift to employees when they are in their work area(s).  Electronic access, microfiche, and other alternatives to maintaining paper copies of the material safety data sheets are permitted as long as no barriers to immediate employee access in each workplace are created by such options.

MIOSHA has developed guidance to help determine whether MSDSs are “readily accessible.”  There are two issues to consider.  One is ensuring MSDS are “readily accessible.”  The other issue is when an employee may review a “readily accessible” MSDS.  The employer may establish work rules governing when MSDSs may be reviewed in non-emergency situations so as to not unreasonably disrupt work processes.  In all non-emergency situations, the review must be provided within the work shift.

There shall be no barriers to access MSDSs.  MSDSs may be readily accessible via computer screen, fax, email, or other electronic formats, or hard copy.  If the computer terminal or the MSDS book is in a locked room, and employees cannot access the room because the key is not in the work area (e.g., the supervisor has the key, and the supervisor is absent or works on a different shift), then the MSDSs would not be considered readily accessible.  

Access to MSDSs

“Readily Accessible”

The chart below provides guidance to help assess an employer’s good faith effort to make MSDSs readily accessible to employees.

Medical Emergency or First Aid Treatment related to Chemical Exposure.  

(e.g., Employee is overcome by chemical exposure and is transported to the hospital by EMS.)

Provide hard copy of MSDS to EMT, or submit a copy of the MSDS directly to receiving hospital electronically or by fax.  

All other SITUATIONS.  

Typically within 15-minutes:  

Provide access to MSDS for the employee to review and take notes.



	APPLICABLE CONSTRUCTION SAFETY STANDARD/RULE:  Part 42. Hazard Communication, 1910.1200(g)(8), MIOSHA Act 154, Section 14j(a)



	APPLICABLE GENERAL INDUSTRY SAFETY STANDARD/RULE:  Part 92. Hazard Communication, 1910.1200(g)(8), MIOSHA Act 154, Section 14j(a)



	APPLICABLE OCCUPATIONAL HEALTH STANDARD/RULE:  Part 430. Hazard Communication, 1910.1200(g)(8), MIOSHA Act 154, Section 14j(a)



	ADDITIONAL RESOURCES: MIOSHA Agency Instruction  STD 04-1 “Application of the Hazard Communication Standard (HCS)” & MSDS Poster (CET #2105)
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


