	SUBJECT:  Hazard Communication


	TOPIC:  MSDS - Retention


	QUESTION:  When keeping records for MSDS, if the product is no longer used does the MSDS sheet need to maintained?  If they need to be maintained, should they be in a separate folder with an index?

	ANSWER:  MIOSHA has an Occupational Health Standard Part 470. Medical Records and Trade Secrets, 325.3451 et seq.  In it, one of the definitions of an employee exposure record is an MSDS.  Rule 325.3457 of this regulation requires that employee exposure records (and MSDSs) be preserved and maintained for not less than 30 years.  The alternative to keeping the actual MSDS is to keep the identity of the chemical, where it was used, and when it was used, but this record too, must be retained for 30 years.  

	APPLICABLE CONSTRUCTION SAFETY STANDARD/RULE:  Part 42. Hazard Communication, 1910.1200(g)



	APPLICABLE GENERAL INDUSTRY SAFETY STANDARD/RULE:  Part 92. Hazard Communication, 1910.1200(g)



	APPLICABLE OCCUPATIONAL HEALTH STANDARD/RULE:  Part 430. Hazard Communication, 1910.1200(g) and Part 470.Employee Medical Records and Trade Secrets, R325.3452(h)(iii) and R325.3457(1)(b&c)



	ADDITIONAL RESOURCES: MIOSHA Agency Instruction  STD 04-1 “Application of the Hazard Communication Standard (HCS)” 

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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