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A Deparlment of Environmental Quality (DEQ) Policy and Procedure cannot establish regulatory 
requirements for patties outside of the DEQ. This document provides direction to DEQ staff 
regarding the implementation of rules and laws administered by the DEQ. It is merely 
explanatory; does not affect the rights of, or procedures and practices available to, the public; 
and does not have the force and effect of law. 

INTRODUCTION, PURPOSE, OR ISSUE: 

All community water supplies and nontransient noncommunity water supplies must comply with 
the arsenic maximum contaminant level (MCL) of 0.010 milligram per liter (mg/L), or 10 parts 
per billion (ppb). In order to meet the arsenic MCL, many water systems will have to install 
treatment and most, if not all, arsenic treatment systems have to be periodically backwashed. 
Disposal options of the backwash water include pumping to an existing sanitary sewer line, 
surface water discharge, or groundwater discharge. 

AUTHORITY: 

R 325.10601 and R 325.1 0604c of the Administrative Rules promulgated under the Safe 
Drinking Water Act, 1976 PA 399, as amended (Act 399), being MCL 325.1001 et seq., covering 
drinking water standards for specific contaminants, including arsenic and other inorganics, that 
shall be met by a supplier of water to assure the protection of public health. In addition, 
Section 325.1 004(2) of Act 399 states, "Upon receipt of the plans and specifications for a 
proposed waterworks system, the department shall evaluate the adequacy of the proposed 
system to protect the public health by supplying water meeting the state drinking water 
standards." 

Part 21, Part 22, and Part 23 Rules promulgated under Part 31, Water Resources Protection, of 
the Natural Resources and Environmental Protection Act, 1994 PA 451, as amended (Act 451). 

STAKEHOLDER INVOLVEMENT: 

Stakeholder input was solicited during informal meetings and public hearings held during the 
rule promulgation processes to adopt the arsenic rule of the National Primary Drinking Water 
Regulations as required by the Administrative Procedures Act, 1969 PA 306, as amended. 

DEFINITIONS: 

Community Water Supply (CWS) -A public water supply that provides year-round service to not 
fewer than 15 living units, or that regularly provides year-round service to not fewer than 
25 residents. Examples include municipalities, such as cities, villages, and townships; 
apartment complexes; manufactured housing communities; condominiums; and nursing homes. 
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Nontransient Noncommunity Water Supply (NTNCWS) -A noncommunity supply that serves 
not fewer than 25 of the same individuals on an average daily basis more than six months of the 
year. Examples include places of employment, schools, and day care centers. 

POLICY: 

CWS and NTNCWS have several treatment options to remove arsenic from drinking water, 
including conventional iron removal, modified iron removal, anion exchange and adsorptive 
medias. Each of these treatment processes will produce an arsenic residual. The amount of 
residual produced and the concentration of arsenic in the residual will depend upon a variety of 
factors, including raw water quality, type of treatment, frequency of backwashing or regeneration 
and chemicals used in the treatment process. 

This policy provides a description for ODWMA staff of how to evaluate discharge options for 
backwash water. Those options include discharge to a municipal sewer, a National Pollutant 
Discharge Elimination System (NPDES) surface water discharge permit, or a groundwater 
discharge permit. 

Summary of Arsenic Removal Technologies 

Conventional and modified iron removal processes - oxidation and filtration are used to remove 
both iron and arsenic from the water. Oxidation (aeration, chlorine, potassium permanganate) 
coverts iron in the raw water to iron hydroxides. If arsenic is present, the oxidized form, 
arsenate [As(V)], is adsorbed onto the iron hydroxide precipitates and removed by filtration. 
The filters are periodically backwashed to remove the iron/arsenic particulates. If arsenic is in 
the raw water source, the backwash water usually contains arsenic concentrations above 
background levels. 

Adsorption medias - remove arsenic by passing water under pressure through filter beds 
packed with the media and the As (V) in the raw water is adsorbed onto the media. When all 
the adsorption sites have been used up or exhausted, the media can be either regenerated or 
replaced. If any iron/arsenate precipitates are formed, arsenic will be removed by filtration, not 
adsorption. Since most groundwaters in Michigan contain some levels of iron, many adsorption 
filters will remove arsenic by both filtration and adsorption. These medias are usually 
backwashed every 3-5 weeks, not to remove the arsenic that has been adsorbed, but to 
uncompact the media and to remove any suspended solids that may have accumulated within 
the filter. The arsenic concentrations in the backwash water are usually at or below background 
levels, but can be higher if iron/arsenate particulates are present. 

Jon exchange - is a physical-chemical process in which ions are exchanged between a solution 
phase and a solid resin phase. As(V) is removed through the use of anion exchange resin. 
Once the resin has been used to exhaustion, it can be regenerated on-site with brine. Single 
pass regeneration usually produces 40-50 bed volumes of brine waste. Due to the large 
volumes of regenerate water and concerns with high chloride and sodium concentrations in the 
waste stream, discharges to the groundwater from ion-exchange units are not eligible for a 
groundwater discharge permit exemption. 
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Connection to an existing sanitarv sewer that flows to a wastewater treatment facility 
The primary choice for discharge of water treatment backwash should be into a sanitary sewer 
system. Discharge to the sanitary sewer should be approved by the local wastewater treatment 
system owner prior to connection. If the system can handle the arsenic loading and not cause 
the wastewater treatment facility to violate its NPDES or state permit, no further assessment is 
necessary. The sanitary sewer must be evaluated to determine if it is able to accept the full flow 
of the disposal stream. If there is a mass loading concern, it may be necessary to install holding 
facilities to "bleed" the residual into the system. This may be accomplished by installing a tank 
or basin to hold at least a full backwash volume and then bleed in at a rate the sewer and waste 
facility can handle. The waste facility will be handling the same total arsenic loading over a long 
period as it receives now without any drinking water treatment. It is a mass balance issue that 
must be addressed through the Industrial Pretreatment Program (IPP), if applicable. Changes 
to the IPP may take several months to complete. The project construction and IPP changes can 
be done simultaneously. The water plant will be expected to comply with local requirements 
when the discharge commences. 

Discharge to a surface water 
If a sanitary sewer is not available for discharge of the backwash water, the second preferred 
method for discharge is to a surface water body, which will require an NPDES permit. A general 
NPDES permit, wastewater discharge from potable water supply will usually provide coverage 
for this type of discharge. NPDES permits have limitations and requirements, which will be 
stated on the permit. The limitation for arsenic in NPDES general permit MIG640000 is 680 
micrograms per liter (ug/L) as a daily maximum, and 150 ug/L as a monthly average. 
Information on how to apply for a NPDES permit can be obtained at the DEQ Web site, 
http://www. michigan.gov/deq/0, 1607,7 -135-3313_3682_3713-1 0440--, OO.html. 

Discharge to groundwater 
If neither a sanitary sewer nor surface water body is available for discharge, a groundwater 
discharge should be considered the method of last resort. Rule 2210 of the Part 22 Rules 
describes what discharges are allowed without obtaining an individual or general permit. 
Rule 221 O(o) states that the discharge of water treatment filter backwash water is exempt from 
a groundwater discharge permit if disposal is in accordance with plans and specifications 
approved by the DEQ under Act 399. 

Criteria to qualify for Groundwater Discharge Permit Exemption 
Backwash water from iron removal plants has historically been granted an exemption pursuant 
to Rule 2210(o). If arsenic is in the backwash water from an iron removal or adsorption 
processes, it will be in the form of iron/arsenate precipitates. The iron/arsenate bond is very 
strong and unless a reducing condition occurs, the arsenic will remain bonded to the iron and 
should not infiltrate back into the groundwater. 
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Since arsenic treatment units will be permitted under Act 399, backwash water from these units 
may qualify for an exemption. To be eligible for an exemption, the ODWMA staff must approve, 
pursuant to Act 399, documentation provided by the applicant that one of the following 
conditions will be met: 

1. The effluent will meet the residential cleanup standards (10 ppb for arsenic) in Part 201, 
Environmental Remediation, of Act 451, or background arsenic levels in the receiving 
groundwater, not the source groundwater, whichever is greater. 

2. The seepage bed or infiltration area will remain aerobic due to permeable soils and sufficient 
surface area, thus precluding infiltration of arsenic into groundwater. 

Monitoring well(s) may be required to be installed if it is felt that arsenic could potentially be 
leaching into the groundwater. 

In order to reduce the amount of arsenic going to a seepage bed, an intermediate holding tank 
can be installed. This will allow the iron/arsenate precipitates to settle in the tank and the 
decant water can be forwarded to the seepage bed. This arrangement will decrease the 
amount of arsenic being discharged to the seepage bed, but will require the holding tank to be 
pumped out by a licensed industrial waste hauler and the settled material to be properly 
disposed. 

If an ODWMA staff evaluation pursuant to Act 399 determines that neither Item No. 1 nor No. 2 
can be met, a Groundwater Discharge Permit will be required. 

Discharge to on-site wastewater systems 
Discharges of water filtration backwash may occur to subsurface septic tank, tile field systems. 
The volume, frequency and timing of the discharge, and hydraulic impact on the system should 
be assessed. The ODWMA staff would also have to follow the same evaluation process as 
described above for the seepage bed option to determine if the discharger qualified for a Part 22 
groundwater discharge permit exemption pursuant to Rule 2210(o) or needed an individual Part 
22 permit for the backwash water discharged. In order to discharge to a subsurface system, the 
discharger must install a holding tank dedicated exclusively to filter backwash water. 

The Part 22 Rules [R 323.221 O(a)] exempt discharges of sanitary sewage that is not mixed with 
other waste through septic tank/tile field systems, at volumes less than 6,000 gallons per day 
(gpd). Water filtration backwash water does not meet the Part 22 definition of sanitary 
wastewater. Mixing the two waste streams in a single septic tank would eliminate the 
exemption pursuant to Rule 2210(o) for the sanitary wastewater, and a Part 22 permit would be 
required if the two waste streams are mixed. However, the ODWMA will allow the discharge of 
the two waste types from separate tanks to the same tile field if the following conditions are met: 

1. The discharger must provide documentation that they have notified the local health 
department that has jurisdiction for approving their subsurface wastewater disposal 
system according to the "Michigan Criteria for Subsurface Sewage Disposal." 
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2. The discharge from the backwash holding tank shall not compromise the capacity of the 
tile field. 

3. Discharge to the tile field from the backwash holding tank should be during off hours, when 
the likelihood of a sanitary discharge to the tile field is minimal. 

4. The total discharge to the shared drain field cannot exceed 6,000 gpd. 

PROCEDURES: 

District Staff 

District Supervisors 

REFERENCES: 

Safe Drinking Water Act, 1976 PA 399, as amended, being MCL 325.1001 et seq., and the 
administrative rules promulgated thereunder, being R 325.10101 et seq. 

Part 22, Groundwater Quality Rules, promulgated under Part 31, Water Resources Protection, 
of the Natural Resources and Environmental Protection Act, 1994 PA 451, as amended. 

United States Environmental Protection Agency (2003), Arsenic Treatment Technology 
Evaluation Handbook for Small Systems, EPA 816-R-03-014, July 2003. 
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