TOP COMPLIANCE QUESTIONS

1.  Q:  Is flow a limit (for industry)?  
     A:  No, but if flow exceeds the amount in the authorization statement, it is a violation 
           of Part 31 (unpermitted discharge.)  The effluent limitations for municipalities are 

           based on design flow and is not a limit.  If the flow is close to or periodically 

           exceeded, the municipality should be looking into expansion or ways to reduce 

           inflow and infiltration.
2.  Q:  What is the difference between quantification limit and detection levels?  Why 
           is it important to know the difference?

     A:  Our lab uses the terms quantification limit and reporting limit (RL)

           interchangeably.  The RL is laboratory specific and is the lowest concentration that 

           a particular contaminant can be quantitatively measured.  It is always above the 

           method detection level (MDL).  The RL is what can be reliably quantitated on a 

           day-to-day basis.  

           The MDL is a statistically derived number and is defined as the minimum 
           concentration of a particular contaminant that can be measured and reported with 
           99% confidence that the value is above zero.  Theoretically, it is the lowest level 

           they can “see” above “background noise.”  The MDL can change from day-to-day 

           based on how well the equipment (and analyst) is operating.
           Because an MDL is not a quantitatively reliable number, results from a 

           commercial lab reporting MDL’s should be questioned.  The lab may have simply 

           used the term MDL, when what they meant was RL.  The result that we “hang our 

           hat on” should be the RL-not the MDL.

3.  Q:  How should “non- detect/less than detect” be reported on the daily versus 
          monthly DMR’s?           
     A:  Daily forms should show the actual result (e.g. "<5”).  You report the “<detect” as 

           “0” on the monthly DMR.  Please note that the reported value must be below 
           the REPORTING/QUANTIFICATION LEVEL, not the METHOD DETECTION 
           LEVEL.  Since the quantification level and MDL are laboratory specific, the 
           levels can change between laboratories.
4.  Q:  How do you calculate monthly averages with “non-detect” values?

     A:  Consider “<detect/non-detect” as zeros for the purpose of determining averages.

5.  Q:  What is a valid, reportable laboratory value for fecal coliform?  

     A.  The colony count has to be within an acceptable range of 20-60 counts (before 

            multiplying for the dilution factor), otherwise the test is invalid and should not be 

            reported. 

6.  Q:  How do you calculate geometric mean?

     A:  See attached help sheet.

7.  Q:  If a facility doesn’t sample or discharge every day, are 7-day averages calculated 

          on 7 consecutive discharge days or 7consecutive calendar days?  

     A:  It is a rolling consecutive calendar 7-days.  For example, a sample was collected 

           on Day 3 and again on Day 11.  For reporting purposes, they would be considered 

           two separate 7-day periods.  In this case, the two 7-day averages would be the 
           same as the single sample results obtained on Day 3 and Day 11.
8.  Q:  Who is required to send in daily monitoring and operating forms each month?
     A:  Part 41, Rule 299.2953 requires that municipalities send in monthly operating 

           reports showing the effectiveness of the treatment operations, including lagoons 

          with seasonal discharges.  Everyone needs to send in daily monitoring forms.
9.  Q:  How do you calculate SNC? And what do we use it for?
     A:  See the Compliance and Enforcement Manual for guidance on SNC and 
           the presentation given at the Compliance Training, October 2002.  
10. Q: How do you calculate days of noncompliance when monitoring frequency is 
            less than daily (e.g. weekly)?

      A:  I.  Monthly average violations are violations of every day in the month.  If the 

                 month had 30 days; there would be 30 days of violation.     

          II.   If you were calculating the violations associated with a 7-day average, ANY 

                 7-day average in the month that exceeded the limit would be a violation.  For 

                 example, if there was a violation of the 7-day average for days 1-7, and again 

                 for days 3-10, then they had two different 7-day average violations.  However, 

                 for the purposes of calculating the “days” of noncompliance, you would only  

                 count 10 (because you can’t count the overlap of days).            

         III.   A daily max violation is a single day of violation.  You cannot assume that the 

                 next day will be a violation until a sample is collected and analyzed.  If 

                 necessary, you can always increase the monitoring frequency in accordance 

                 with the authority delegated in Rule 323.2154(3) and Rule 323.2190(2)(h).
11. Q: How do you calculate MBTU/hr?  

      A:  A BTU is the amount heat required to raise 1pound of water 1º Fahrenheit.
                        MBTU/hr = MGD water X 8.34 X temp differential* 

                                                            24 hours

                        *temp differential is discharge temp – intake temp

12. Q: How are monitoring frequencies in the permit linked to concentration or 
           loading limits (e.g. 7- day average or daily max?)

      A: Monitoring frequencies are independent of the permit limitations.  Monitoring 
           frequency has more to do with the variability of the discharge and is generally 
           facility specific.  

13. Q: What is the confidence interval for the various analyses we typically have a 

           WWTP do?  For example, if a WWTP reports that they are 0.2 mg/L over their 

           BOD limit, is this really significant, if the confidence interval for the test is +/- 2
           (or 3 or 4) mg/L?  

      A: GCMS (organic) and metals analyses have a very high confidence level if proper 
           QA/QC is being done.  Consider the method detection level when evaluating the 

           results.  A low RL suggests greater significance with concentrations above the RL.  
           pH standard units are exponential so for each tenth of a change, the level 

           is 100 times different.  Compatible pollutants (TSS, BOD) have more potential for 

           variation based on the approved test methods, and therefore the significance of the 

           results are reduced.
14. Q:  How many significant figures are required for various parameters?  (For 
             example, some permits have limitations based on a whole number [ammonia – 

            10 mg/L – not 10.0 mg/L].  If they obtain results of 10.2 mg/L, can they round 

            down?  Would a result like this be considered an exceedance?)
      A:  If the permit limits a parameter to 10.0 mg/L, then anything above 10.0 mg/L 

            (e.g. 10.1 mg/L) IS a violation.  If the permit limitation is 10 mg/L, then any 

            result below 10.5 mg/L would NOT be a violation.
15. Q:  Who/what requires the installation or sampling of monitoring wells around 
            lagoon systems? 

      A:  Monitoring wells used to be required with older lagoon systems.  Old NPDES 
            permits and/or O&M Manuals used to have requirements for periodic sampling of 
            the wells.  As the permits have been reissued, the requirements for monitoring 
            well sampling has been removed.  If monitoring well sampling is discontinued, 
            the facility should modify their O&M Manual to reflect this change.  If new 

            systems install composite liners that conform to the Part 22 Rules, then a 
            hydrology-geologic study isn’t necessary (the monitoring wells are sunk for this 
            purpose).
16. Q:  How do you calculate percent removal?
      A:  Take the monthly average effluent concentration and divide by the monthly 
            average influent concentration, multiply by 100 and subtract that result from 100.  

17. Q:  What are the most common laboratory compliance issues?
      A:  Reporting (as valid) BOD/CBOD results when the test failed to meet testing 

            requirements (e.g. insufficient DO depletion or not enough DO residual).  Another 

            is reporting (as valid) fecal coliform results that fall outside of the acceptable 

            range.
18. Q: When completing the field sheets for the point source monitoring team (Chris 

           Little and Steve Houtteman), what should we request?  Should all composite 

           samples be backed up with grabs? 

      A: At a minimum, we should request that Chris & Steve sample for the same  

           pollutants that the permittee is required to monitor.  If you suspect there may be        

           other pollutants present (e.g. a new wastewater source), then add that potential  

           pollutant to the field sheet.  
           Grab samples are collected for several reasons: 1) many parameters are required to 
           be grab samples, 2) the grab sample can be used as a back-up to a composite       

           sample, and 3) a grab sample may identify any variation in the discharge that 
           would be “diluted” by a composite sample.  Second, grab samples are always 

           collected at night unless specifically requested otherwise.  

           If you don’t have a specific concern or reason for a second grab sample or a 

           specific analysis, don’t ask for it.  The analyses are expensive and the lab is 

           experiencing staff shortages.

           Chris Little indicated that we will not split samples for the following parameters:  

           pH, temperature, DO, residual chlorine, VOA, ON, BNA, oil and grease, and fecal 

           coliform.  These parameters are not split because they are discrete samples.  If the 

           facility wants to; they are welcome to duplicate sampling with their own bottles 
           and personnel at any time.

19. Q: What if the facility has a weekly monitoring frequency but missed collecting a 
sample (e.g. they normally collect the sample on Friday, but they didn’t 
discharge that day)?
     A:  The calendar week is from Sunday through Saturday.  They must adjust their 

           sampling schedule to ensure that a sample is collected sometime during the week. 
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