OFFICE OF FINANCIAL AND INSURANCE SERVICES
BID NUMBER: OFIS-02-08

QUESTIONS AND ANSWERS
Q1. Are HMOs operating in Michigan required by law to submit data on 
a. total enrollment?  
b. enrollment by employer?

c. enrollment by geography (e.g., region, county)?

d. Any other factors?

A1.
Yes.  HMOs are required to report total enrollment on their quarterly and annual statements.  HMOs are not required to report enrollment by individual employer or by geographic regions.  In the HMO’s quarterly and annual statements enrollment is reported in the following categories:

· Total

· Individual

· Group

· Medicare Supplement

· Federal Employees Health Benefit Plan

· Title XVIII Medicare

· Title XIX Medicaid

Q2.
If HMOs are required to report enrollment data, please identify the pertinent legislation.

A2.
The report required by MCL 500.3515 requires the commissioner to make a determination as to whether the greater copayment and coinsurance levels allowed by the amendatory act that added this subsection have increased the number of employers who have contracted for health maintenance organization services and whether these levels have increased the number of enrollees receiving health maintenance organization services.  Form FIS 0323 was designed in response to this statutory requirement.  In addition, pursuant to Section 438 of the Michigan Insurance Code of 1956, as amended (the Code), MCL 500.438, the Administrative Procedures Act of 1969, as amended, MCL 24.201 et. seq., Section 602 of Public Act 350 of 1980, as amended, MCLA 550.1602, and Section 10 of Public Act 125 of 1963, MCLA 550.360, the Commissioner is authorized to prescribe forms, contents, and instructions for the completion of annual and quarterly statements of financial condition.

Q3.
If HMOs are required to report enrollment, how frequently must data be submitted?  Annually, semi-annually, quarterly?  

A3.
HMOs are required to report their enrollment quarterly.

Q4.
Are historical data available? (a) If so, are historical data available for the last five years (please specify calendar or fiscal years)?

A4.
OFIS would have enrollment information for the HMOs for the last five calendar years.

Q5.
Are any of the HMO data submitted to OFIS audited? (a) If so, are both audited and non-audited data available?

A5.
No.
Q6.
Are any of the HMO data submitted to OFIS available electronically?  

A6.
HMO enrollment data contained in quarterly and annual statements for the most current year are available on OFIS’ web site at www.michigan.gov/ofis.

Q7.
Will the contractor be responsible for publicizing, conducting, staffing, reporting on, and analyzing the results of a public hearing subsequent to the hearing scheduled for February 1, 2008?  (a) Will the contractor be responsible for writing and filing the hearing notice with newspapers and other media outlets across Michigan?  (b) Will the contractor be responsible for paying for running hearing notices in newspapers and other media outlets?

A7.
The public hearing required by MC 500.3515(3) is scheduled for January 30, 2008.  Notification of the Public Hearing to Media and interested parties has already occurred.  Any information submitted at the public hearing will be made a part of the public record and given to the contractor to be analyzed as part of the report required.   Question B, will the contractor he responsible for paying for the hearing notices, is not applicable at this time.

Q8.
Will the hearing have to be recorded? (a) If so, will OFIS require video recording or audio recording only? (b) Will OFIS require that the recording be transcribed? (c) Will the contractor be responsible for paying for the transcriptions?

A8.
The hearing will be recorded via audio.  A determination has not been made whether the recording will need to be transcribed.  
Q9.
Are employer and/or employer trade associations required to submit data to OFIS?

A9.
The statute requires health maintenance organizations operating in this state and with enrollees in this state to be responsive to MCL 500.3515(3).  Employers and employer trade associations have also received the notice of this public hearing.  If information and data provided by employers that employ residents of Michigan is submitted, it will be considered when satisfying the requirements for the report.
Q10.
Does the statement “If existing employer data is insufficient, successful bidder will be required to work with employer trade associations to conduct an employer survey or utilize alternative data sources to satisfy reporting requirements” mean that the bidder will be required to conduct a survey of employers or that employer trade associations will be required to conduct surveys of their members?

A10.
If the employer data received by OFIS is insufficient, the employer trade associations is a possible resource to assist the contractor in gathering the necessary information from employers to satisfy the requirements of the statute.  This may be addressed by data gathered by the employer trade associations surveying its members, information gathered by the contractor surveying the employers, or a combination of both.   

Q11.
Please provide an example of an alternative source of data as indicated in paragraph #3 on page 2.

A11.
Employer, employer trade associations, health maintenance organizations and other organizations may have information and data the OFIS commissioner considers relevant in producing this report.  Those alternative data sources (e.g., an employer trade association publication) the commissioner considers relevant may b used to satisfy the requirements of MCL 500.3515(3). 
Q12.
Will this be done on a PO with the State, or will this need to be done on a contract?
A12.
This would be done on a PO (Purchase Order) with the State.  However, the PO is considered a contract between the state and the vendor.  The standard terms and conditions of the State PO’s can be found on DMB Purchasing’s Website (http://www.michigan.gov/documents/itb_instructions_6924_7.pdf).

