	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  Accidental Self Inflicted Injury


	Question:  Would an accidental self inflicted injury be recordable if the worker was on the clock when it happened and was then given prescription medication?


	Answer:  Yes.


OHSA Recordkeeping Handbook --Determination of work-relatedness. 
1904.5 5-11

For purposes of OSHA recordkeeping, injuries and illnesses occurring in the work environment are considered work-related.  Punching in and out with a time clock (or signing in and out) does not affect the outcome for determining work-relatedness.  


Part 11. Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses

R408.22110a(5)
The following exception does not apply.
(f) The injury or illness is solely the result of personal grooming, self medication for a non-work-related condition, or is intentionally self-inflicted.

This would not be considered personal grooming also the injury was not intentionally inflicted. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule 11. Recording and Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses 



For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 



	Date Posted:  July 2, 2010
Date Revised: March 21, 2013
Date Revised:  February 3, 2016


	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


