	Subject:  Other


	Topic:  Storage of Oxygen and Acetylene Cylinders


	Question:  How is the storage of oxygen and acetylene during construction operations regulated in the Construction Safety and Health Division?
(scroll down to page 2 for the answer)

	Answer:  This answer only applies to the storage of oxygen and acetylene cylinders during construction operations; not general industry operations.  

Where there are only two cylinders on a cylinder cart, or where the same cylinders are secured to a wall or other substantial vertical surface, the Construction Safety and Health Division (CSHD) has determined that failure to comply with the storage requirements of Rule 408.40722(1) would be considered a de minimis violation where all of the following parameters are met:

1) No more than a single acetylene cylinder and a single oxygen cylinder are on a cylinder cart. The cylinder cart must be specifically designed to hold/carry oxygen and acetylene cylinders in the upright position. The cylinders must be securely held to the cart (such as by straps, chains or other securing device).

2) The cart is on a firm, level surface.

3) The cart is not in an area where there is a reasonably foreseeable risk of being struck by vehicles, equipment, or materials (such as a pathway for vehicles on a construction site). 

4) Both cylinders either have valves closed with protection caps on or are connected to a properly functioning regulator.

Similarly, failure to comply with the storage requirements with respect to a single acetylene and a single oxygen cylinder that are firmly attached to a substantial vertical surface (such as a wall) would be considered a de minimis violation of Rule 408.40722(1) where all of the parameters are met: 

1) The only cylinders in the area for which this storage requirement is applicable are a single acetylene cylinder and a single oxygen cylinder.

2) Both cylinders are firmly attached (such as by chains or other secure means) in an upright position to a substantial vertical surface (such as a wall, steel column, exposed wall studs).

3) The cylinders are not in an area where there is a reasonably foreseeable risk of their being struck by vehicles, equipment, or materials (such as a pathway for vehicles on a construction site).

4) Both cylinders either have valves closed with protection caps on or are connected to a properly functioning regulator.

If the above parameters are met, the violation will be considered de minimis and a citation will not be issued, regardless of the period of time in which the cylinders are on the cylinder cart or attached to the vertical surface.

If the above parameters are not met, the employer must comply with the 24-hour storage requirements below: 

“Storage" is defined as a filled or empty cylinder in use and based on whether it is reasonably anticipated that gas will be drawn from the cylinder in 24 hours. The purpose of the separation/fire wall requirements in Rule 722(1) is to prevent the spread of fire and multi-cylinder explosions in the event a single cylinder leaks and a fire begins. Both storage options — separation and firewall — will usually require an employer to set up a storage area some distance from the welding/cutting area. This means that cylinders will usually have to be transported from the welding/cutting area to the storage area in order to meet the storage requirements. Also, regulators will have to be removed and the cylinders capped each time they are in storage.


The reasonable anticipation of the 24-hour approach recognizes that welding/cutting operations usually involve gas being drawn sporadically. A shorter time period than 24 hours would mean that gas cylinders would have to be transported back and forth from work area to storage area. Regulators would be removed and re-installed and the cylinders capped and uncapped numerous times over the course of a day or two. 

There are risks involved with moving cylinders and frequently removing and re-installing regulators and caps, with the wear on tank and regulator threads. The separation/fire wall requirement must not be interpreted in a way that will raise the risk of gas leaks and tank damage, which the standard is also intended to prevent. The danger of spreading fire from one tank to another is lessened by not having to move cylinders in and out of storage conditions with excessive frequency. A 24-hour period balances the need to ensure safe storage conditions and the need to minimize the number of times cylinders have to be taken in and out of storage. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 7. Welding and Cutting; Rule 408.40722(1)  


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 56. Storage and Handling of Liquefied Petroleum Gases
Part 69. Compressed Gases


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  NFPA 50 – Standards for Bulk Oxygen Systems at Consumer Sites

NFPA 58 – Liquefied Petroleum Gases  

OSHA Standard Interpretation – 1993 - 09/09/1993 - Movement of compressed gas cylinders with regulators installed and "special truck" requirement. 

OSHA Standard Interpretation – 1998 - 12/31/1998 - Definition of "in storage" and clarification of the requirements for intermittent use of gas cylinders. 

OSHA Standard Interpretation – 2001 - 05/23/2001 - Acceptability of an engineered steel fire barrier to comply with separation/firewall requirements. 

OSHA Standard Interpretation – 2004 - 01/23/2004 - Gas cylinder carts with patented engineered steel fire barriers compliance with 1926.350(a)(10). 

OSHA Standard Interpretation – 2006 - 05/08/2006 - General industry and construction standards regarding "in use" or "ready to use" and "storage" of compressed gas and oxygen cylinders for welding; §1910.253(b)(2)-1910.253(b)(4) and §1926.350(a)(10). 

OSHA Standard Interpretation – 2006 - 05/10/2006 - Storage of oxygen and acetylene cylinders for construction vs. general industry. 

OSHA Standard Interpretation - 2006 - 05/12/2006 - Use of the "Regulator Umbrella" for "in use" or "connected for use" conditions for portable compressed gas cylinders. 

OSHA Standard Interpretation – 2008 - 05/23/2008 - Storage and use of compressed gas cylinders; whether cylinder is considered an oxidizing compressed gas or oxygen cylinder. 


For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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