	Subject:  Other


	Topic:  General Rules for Medical Marihuana (Marijuana) Prescriptions in General Industry


	Question:  I have an employee who refuses to submit to random drug testing as is our company policy.  The employee refuses to submit because he claims he has a “Medical Marihuana Prescription” card.  He brings his “prescribed” medical marihuana to work and “partakes” at break and lunch times.  The employee works on dangerous equipment but claims he is not impaired.  We have no specific evidence that he is impaired.  Can he be required to take a drug test?  Can he be terminated for using medical marihuana at work?


	Answer:  There are no MIOSHA General Industry Safety and Health rules dealing with drug testing or the use of medical marihuana in the workplace.  The Michigan Department of Community Health (MDCH) has been designated as the resource for answers regarding the Michigan Medical Marihuana Act (MMMA).  The frequently asked questions (FAQ) section under MMMA on the MDCH website answers many questions concerning employee and employer’s rights under the law and addresses your specific questions.  Some key points are:  
· Employers are not required to accommodate an employee’s medical marihuana use.

· Employers may continue to require a worker to submit to drug testing.

· Employers are not required to allow a medical marihuana user to “partake” in the workplace.  
The MMMA does NOT allow a permit card-carrying medical marihuana user to do any of the following:

· Smoke in public places.  
· Undertake any task under the influence of marihuana, when doing so would constitute negligence or professional malpractice.  

· Operate motor vehicles while under the influence of medical marihuana.  
For more information go the MMMA website:     
MIOSHA will continue to enforce safety and health rules to protect employees; therefore employers must assess their workforce and work operations to make certain that the rules they are implementing for medical marihuana use by employees comply with safety and health standards and protect employees.  Under the General Duty Clause (Act 154 of 1974 as amended, Section 11(a)), employers have an obligation to “furnish to each employee, employment and a place of employment which is free from recognized hazards that are causing, or are likely to cause, death or serious physical harm to the employee.”  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  N/A


	Additional Resources:  Michigan Department of Community Health & Michigan Medical Marihuana Program 


For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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