	Subject:  Other


	Topic:  General Rules for Medical Marihuana Prescriptions

	Question:  I have an employee who refuses to submit to random drug testing as is our policy.  The drug testing is handled by the M.U.S.T. program.  The employee refuses to submit since he claims he has a "Medical Marihuana Prescription" card.  He brings his "prescription" to work and partakes at break and lunch times.  The employee is an ironworker on steel erection projects and claims he is not impaired.  Other than the normal aches and pains, I don’t know of any impairment. The employee indicates that he will file a suit for discrimination if we terminate him.


	Answer:  The Michigan Department of Community Health (MDCH) has been designated as the appropriate resource for answers regarding the Michigan Medical Marihuana Act (MMMA).  The FAQ section under MMMA on the MDCH website answers many questions concerning employee and employer’s rights under the law.  Some key points are employers are not required to accommodate an employee’s medical marihuana use and may continue to require a worker to submit to drug testing; employers are not required to allow a medical marihuana user to “partake” in the workplace--this is at the discretion of the employer.  The MMMA does not permit a card-carrying medical marihuana user to smoke in public places; nor does the MMMA allow users to operate motor vehicles under the influence or allow negligence or professional malpractice.  For more information go to Michigan Medical Marihuana Program.

MIOSHA addresses employer and employee responsibilities in Construction Safety Standard Part 1 – General Rules.  Rule 115 (3) specifically addresses an employer’s responsibilities: 

An employer shall not knowingly permit an employee to work while under the influence of intoxicating beverages or substances which could impair the employee’s ability to perform a task in a safe manner.

Rule 116 (2) (a)(b) specifically addresses an employee’s responsibilities:

An employee shall not do any of the following:

(a) Engage in any act which would endanger another employee.

(b) Work while under the influence of intoxicating beverages or substances which would impair his or her ability to perform a task in a safe manner.
MIOSHA will continue to enforce safety and health rules to protect employees; therefore employers must assess their workforce and work operations to make certain that the rules they are implementing for medical marijuana use by employees comply with safety and health standards and protect employees.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 1. General Rules, R.408.40115 (3) and R.408.40116 (2) (a)(b)


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Michigan Department of Community Health

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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