	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  How to Record Days Away and Restricted Work Days 


	Question: When recording restricted or days away from work do we follow the doctor’s recommendations or company policy?


	Answer: You must follow the doctor’s recommendations when recording restricted or days away from work on the MIOSHA 300 Log. 
 
R 408.22112 General recording criteria. 
Rule 1112b(3) How do I record an injury or illness when a physician or other licensed health care professional recommends that the worker stay at home but the employee comes to work anyway? You must record these injuries and illnesses on the MIOSHA 300 log using the check box for cases with days away from work and enter the number of calendar days away recommended by the physician or other licensed health care professional. If a physician or other licensed health care professional recommends days away, you should encourage your employee to follow that recommendation. However, the days away must be recorded whether the injured or ill employee follows the physician or licensed health care professional's recommendation or not. If you receive recommendations from 2 or more physicians or other licensed health care professionals, you may make a decision as to which recommendation is the most authoritative, and record the case based upon that recommendation.
 Rule 1112c.(5) If you or a physician or other licensed health care professional recommends a work restriction, is the injury or illness automatically recordable as a "restricted work" case? No. A recommended work restriction is recordable only if it affects 1 or more of the employee's routine job functions. To determine whether this is the case, you must evaluate the restriction in light of the routine functions of the injured or ill employee's job. If the restriction from you or the physician or other licensed health care professional keeps the employee from performing 1 or more of his or her routine job functions, or from working the full workday the injured or ill employee would otherwise have worked, the employee's work has been restricted and you must record the case.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule 11. Recording and Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses 

For a free MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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