	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Exposed Rotating Shafts With Projections


	Question:  I am designing some machine guarding for exposed rotating equipment shafts and need to know exactly what the requirements are.  I believe if a shaft that has a set-screw projecting, a burr, or a key way it shall be guarded.  I have read others interpretation of rotating shafts stating that none are larger than .25" shall be exposed.  I need to know exactly what the answer is.


	Answer:  The General Industry Standard Part 7 explains what is required for your situation. Please note the actual rules listed below. If you use a guard, then any openings in the guard can not be greater than ¼ inch. 

R 408.10722. Shafting. 
Rule 722. (1) Shafting exposed to contact 7 feet or less above a floor or platform level shall be guarded pursuant to R 408.10751 to R 408.10754.

R 408.10736. Projections. 
Rule 736. Projecting keys, set screws and other projections in revolving parts exposed to contact, shall be removed, made flush or guarded.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 7. Guards For Power Transmission, Rules R408.110722 & R408.10736


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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