	Subject:  Respiratory Protection


	Topic:  SCBA – Annual Flow Testing


	Question:  Does MIOSHA Part 74, Fire Fighting, or any other standard require annual flow testing of self-contained breathing apparatus (SCBA)?  Does:

· MIOSHA Part 74, Fire Fighting, Rule 408.17436; OR
· MIOSHA Part 451, Respiratory Protection, Rules 29 CFR 1910.134 (g) and/or 1910.134 (h)(3)(i)(B) ; OR
· National Fire Protection Association (NFPA) 1981, Standard on Open-Circuit Self-Contained Breathing Apparatus for the Fire Service, 1997 Edition, Section 2.34; 
Specifically or implicitly require such flow testing?


	Answer:  There are currently no MIOSHA regulations that specifically require an employer to perform annual flow testing of a self-contained breathing apparatus (SCBA).  A review of Section VII, Summary and Explanation, of the federal Occupational Safety and Health Administration (OSHA) preamble to the respiratory protection standard (the document that explains the development of the standard), as well as the federal OSHA Instruction, CPL 2-1.120, Inspection Procedures for the Respiratory Protection Standard (the document used by OSHA personnel for enforcing the standard), further supports the lack of such a requirement.
While sections of MIOSHA Part 451 do address compliance with respirator manufacturer instructions and procedures (e.g., fit testing, cleaning and disinfection, storage, inspection, repair, and replacement of sorbent bed and filters), there are no requirements in the standard regarding flow testing of an SCBA.

It should be noted that Rule 29 CFR 1910.134 (h)(3)(I)(B) of Part 451 does require compliance with manufacturer recommendations regarding the monthly inspection of emergency-use respirators.  The rule states:
All respirators maintained for use in emergency situations shall be inspected at least monthly and in accordance with the manufacturer’s recommendations, and shall be checked for proper function before and after each use.
This requirement is interpreted to mean that the employer must follow the respirator manufacturer’s instructions when performing the monthly inspection of emergency-use respirators.
Fire fighters should note that Rule 36 (2) of Part 74, Fire Fighting, states:

An employer shall assure that self-contained breathing apparatus for use by fire service personnel is of the positive pressure type. All breathing apparatus that is purchased after the effective date of these amendatory rules shall be in compliance with the national fire protection association standard NFPA 1981: standard on “Open Circuit Self-contained Breathing Apparatus for Fire Fighters,” 1997 edition, which is adopted by reference in R 408.17405.
Section 2-3.4 of NFPA 1981, 1997 Edition, as described above and referenced in MIOSHA Part 74, requires annual testing of a certified SCBA.  As such, fire departments should be aware that they are accountable for the content of NFP 1981, 1997 edition.

	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 74.  Fire Fighting


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 451.  Respiratory Protection


	Additional Resources:  

· NFPA 1981, Standard on Open-Circuit Self-Contained Breathing Apparatus for the Fire Service, 1997 Edition
· Federal OSHA Preamble, Respiratory Protection, Section VII, Summary and Explanation
· Federal OSHA Instruction, CPL 2-0.120, Inspection Procedures for the Respiratory Protection Standard

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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