	Subject:  Powered Industrial Trucks


	Topic:  Training, Testing & Permit Requirements


	Question:  Is there a more specific safety standard for motorized hand trucks (the walk behind style)?


	Answer:  Yes, Motorized hand trucks are covered by Part 21. Powered Industrial Trucks.

The purpose of Part 21 Powered Industrial Trucks standard is to provide, in or about places of employment, minimum safety rules for the care and use of powered industrial trucks and to provide for operator safety and specifications of equipment. Employees operating motorized hand truck must be:

· Selected according to the requirements in Rule 2151

· Trained according to the requirements in Rule 2152.

· Testing is optional according to  Rule 2153 (1). However testing is highly recommended.

· Permits are optional according to Rule  2154(1) . However issuing powered industrial truck operator a permit is highly recommended.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 21. Powered Industrial Trucks


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  N/A


	Additional Resources:  Click here for Powered Industrial Truck training materials.



For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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