
	Subject:  Noise 


	Topic:  Audiometric Testing Requirements


	Question:  Can employees decline to take audiometric tests if they are working in areas where noise levels exceed 85 decibels based on an 8-hour TWA?  If yes, what is the employer’s responsibility?



	Answer:  Audiometric testing is a key element of an effective hearing conservation program.  As such, the following is MIOSHA's policy regarding interpretation of Rules 12 and 13 under Part 380, Occupational Noise Exposure Standard:

Employers are in compliance with Rule 12 if they "make available" the audiometric testing.  Employees can refuse the free audiometric testing, but only after they have received the training required by Rule 23(3)(a-c) which should provide employees with enough information to make a well-informed decision.  It is necessary for an employer to document any such refusal, although the standard does not specify or define a particular declination form.  Furthermore, any employees who refuse audiometric testing cannot be permitted to work in areas where noise exposures will equal or exceed the action level.  We suggest that employers consult with their legal adviser concerning whether they can make participation in the audiometric testing program a "condition of employment."


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 380. Occupational Noise Exposure


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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