	Subject:  Hazwoper


	Topic:  Hazwoper Training

	Question:  I work for private industry as an emergency responder. My employer has trained us to HazMat Tech level and now they are stating that we (the employees) are responsible for any re-training or refreshers. Per 29 CFR 1910.120.  Isn’t the employer responsible for annual refresher training? 


	Answer:  Michigan is a state operated OSHA program so always be sure to consult with the MIOSHA website (http://www.michigan.gov/dleg/0,1607,7-154-11407---,00.html) when addressing standards and regulations applicable to Michigan employers and employees.  A link to the standard is provided below in the box below titled Applicable occupational Health Standard Rule.

Upon reviewing the standard there is nothing stated the employer must provide the refresher training that you have asked about.  However a search of the OSHA web-sites letters of interpretation concerning Hazwoper Training clearly states the following.

“Employers are responsible for ensuring employees are provided with training to perform their job duties safely. OSHA compliance officers will inspect facilities' Emergency Response Plans and interview employees on the training they have received. Employers who have not provided training or have not ensured that employees have mastered the competencies listed in the HAZWOPER training requirements may be cited by OSHA. In fact, statistics on OSHA citations for HAZWOPER indicate that employers are most often penalized for their deficiencies in Emergency Response Plans and training.” 
A link to this letter of interpretation is provided in the box below titled Additional Resources.  Whether it is stated in the standard directly or not MIOSHA also takes a similar stance in that all training required for an employee to safely perform their job duties must be provided by the employer.
In addition a second letter of interpretation concerning Refresher Hazwoper Training states:

“The employer has the ultimate responsibility to ensure that employees' HAZWOPER refresher training meets the requirements and to decide how to meet the employer-specific information required by paragraph (e)(8). 

Employers have various options for meeting these responsibilities. One possible option is for the employer to contract with an outside commercial trainer to design a course specifically for employees and hazards at a particular site. Another option is for the employer to supplement outside training with site-specific training. The employer can supplement the commercial training by holding a site-specific session at a later date, so long as all portions of required training (including commercial training and the site-specific session) are completed prior to the employee's training anniversary date. Another option is for the employer to provide refresher training during on-site health and safety briefings, which may occur at intervals throughout the year. With this option, the accumulated hours may count toward the 8-hour HAZWOPER refresher training requirement provided that the information covered meets the requirements of 29 CFR 1910.120(e)(8). In preparing the site-specific session or any other portions of the required training, the employer may want to consult Paragraph A.2. under the heading "Suggested Training Curriculum Guidelines" of non-mandatory Appendix E of HAZWOPER, which provides guidance on refresher training topics.” 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 432. Hazardous Waste Operations and Emergency Response


	Additional Resources:  Federal Letter of Interpretation #1:

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=20813

Federal Letter of Interpretation #2:

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=22581
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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