STATE OF MICHIGAN

John Engler, Governor

DEPARTMENT OF COMMERCE

Arthur E. Ellis, Director

INFORMATION MEMORANDUM NO. 9

DATE: January 20, 1995

TO: County Grant Administrators
County Representatives

FROM: Gaylord H. Yund, Acting Executive Director
Survey and Remonumentation Commission

SUBJECT: Remonumentation/Minimum Standardsfor Monumentation

Please note the attached Attorney General's opinion that was recently provided to the
Survey and Remonumentation Commission concer ning minimum standar ds for
monumentation. We are forwarding this Attorney General's opinion to you for your
information and reference.

I f you have any questions, please contact the Survey and Remonumentation office at the
numberslisted below.

GHY/pm

Attachment

State Survey & Remonumentation Commission
116 W. Allegan Street, Lansing, Ml 48933
(517) 373-3952 or FAX (517) 373-0464
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TO: Gaylord H. Yund :
Property Development Division :
Department of Commerce , JAN] 1?§95
- COMMISSION
ROM: Russell E Prins ' _
Assistant-in-Charge
Revenue Division
RE: . Remonumentation/Minimum Standards for Monumentation

You have requested my advice concerning certain provisions of the
State Model Plan relating to monumentation.

In particular you ask:

Does the State Model Plan require an in-place corner
marker which meets or exceeds the minimum standards as
specified in Act 74, P.A. 1970, be removed and the
county adopted standard marker be installed in its

place?

It is my advice that removal and remonumentation are not required
in such instances.

Appendix C to the State Model Plan provides:
APPENDIX C -~ MINIMUM STANDARDS FOR MONUMENTATION

The permanent marker set at the location of the corner
shall be set in conformance with Act 74, of the Public
Acts of 1970, as amended, being Sections 54.201 to
54.214 of the Michigan Compiled Laws.

The county shall adopt standardized markers and/or caps
to be uwtilized when remonumentation is necessary.

The text requires a new standardized marker be placed only when
remonumentablor is necessary.

"Remenumentaticn" is defined by the plan as follows:



Gayloxrd H. Yund
Page 2 :
January 10, 1955

(D) Remonumentation means to install a marker where:.

1) the existing marker does not meet minimum
standards as specified; '

2) the existing marker is in danger of becoming
"lost"™ or "cbliterated"; or

3) the cormer has been "lost" or "obliterated.”

Remonumenting is not called for by the model plan if the current
monument or marker "meets or exceeds the minimum standards

specified" in 1970 PA 74, MCL 54.201.

When remonumenting is necessary the use of standardized markers
and/or caps is called for. The county representative is to
select, i.e. designate the standard markers and/or caps to be
utilized. [See Model Plan, V Plan Execution, (C).]
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