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Request for Interpretation — Michigan Residential Code Referenced Standards

May requirements of the 2000 International Fire Code related to fire protection
systems (i.e., fire hydrants, sprinkler systems, etc.) which are not specifically
referenced in the 2000 Michigan Residential Code be applied to the construction of

one- and two family-dwellings?

No.

The Stille-DeRossett-Hale Single State Construction Code Act 230 of 1972 as
amended took immediate effect December 28, 1999. The act became applicable
statewide and provided for the enactment of single state codes when adopted after
October 15, 1999. Section 4(1) of the act provides for the promulgation of the state
construction code consisting of “rules governing the construction, use, and
occupation of buildings and structures, ... and other requirements relating to the safety,
including safety from fire, and sanitation facilities of the buildings and structures.”

Section 4(2) of the act states in part that: . . . the code shall consist of the
international residential code, the international building code, the international
mechanical code, and the international plumbing code published by the international
code council, the national electrical code published by the national fire prevention

association, and the Michigan uniform energy code . . .”

Based upon this language, it is abundantly clear that the Michigan codes govern the
construction of buildings and structures other than those types of facilities identified
in section 8b of the act. The 2000 Michigan Residential Code (MRC) applies to
detached one-and-two-family dwellings and multiple single-family dwellings
(townhouses) not more than three stories in height and their accessory structures.

R102.4 of the MRC provides for the applicability of referenced codes and standards:
“The codes and standards referenced in this code shall be considered part of the

requirements of this code to the nrescribed extent of each such reference...”

The International Fire Code is a referenced code of the MRC, but only to the
prescribed extent identified in R102.7 Existing structures.
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“R102.7 Existing structures. The legal occupancy of any structure existing
on the date of adoption of this code shall be permitted to continue without
change, except as is specifically covered in this code, the Jnfernational
Property Maintenance Code or the International Fire Code, or as is deemed
necessary by the building official for the general safety and welfare of the

occupants and the public.”

Further, local communities are prohibited from making modifications to the Michigan Codes.
Specifically, section 8a provides that “this act and code apply throughout the state.” Local
communities may not amend the code by adding, deleting or changing provisions within the Code.
Therefore, only those provisions referenced within the Code may be applicable to construction
projects. No such reference for the application of fire protection (hydrants or sprinkler systems) is
provided within the Michigan Residential Code for one-and-two family dwellings.
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