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At the last Construction Code Commission meeting, the Building Code Review
Committee was directed to develop an interpretation cutlining the require-
ments for the set-up of mobile homes. The Building Code Review Committee

met on February 4, 1985 and prepared the following interpretation for your

consideration:

Question: Is the set-up of a mobile home regulated by the Building Code?
If so what provisions would be applicable,

Answer: Yes,
A joint letter issued by the Construction Code Commission and

the Mobile Home Commission cited concurrent jurisdictional
responsibility for the placement of mobile homes within mobile
home parks and rests the responsibility for privately sited
units to the governmental subdivision responsible for the
administration and enforcement of the code(s) under the
authority of the State Construction Code Act.

Section 10 of Act No. 230 of the Public Acts of 1972, as
amended requires that before the construction of a building
or structure, applicetion for permit must be made to the

appropriate enforcing agency.

Section 1005.1 provides that all buildings and structures
shall be erected upon foundation walls, piers or other per-
manent supports that are of adequate size to properly distribute
the imposed loads, The foundation shall extend below the frost
line of the locality, typically 42 inches below grade.
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Section 901.1 provides that all parts of a building or structure
shall be designed and constructed to support safely all loads
including dead loads, without exceeding the allowable stresses.
When a mobile home is constructed pursuant to the Michigan Mobile
Home Rules or the Federal Mobile Home Construction and Safety
Standards, this section would be applicable to all work completed

on site ie: bearing support, cross beams, blocking, etc.

Section 912.4 provides that anchorage of the roof to wall and
columns and of walls and columns to foundation systems shall be

provided to resist overturning, uplift and sliding forces. All
equipment utilized in anchorage of Mobile Homes must be approved

for use in the state, pursuant to Section 5 of the Act.

Each Mobile Home sold within the state is required to be equipped
with a smoke detector and fire extinguisher, pursuant to the
provisions of Act No. 133, P.A. 1974.

The Natrional Flood Insurance Program prohibits the placement of a
mobile home in a designated floodway and Section 1315.6 requires
structures located within a flood plain to be designated to resist
or overcome the anticipated flood condition.

The Plumbing Code requires supply and drain lines to be protected

from freezing.

The Electrical Code requires the proper connection of all the
electrical supply and grounding of the unit.

The Mechanical Code requires that all gas connections comply
with the applicable provisions of the code.

Additions to mobile homes are required to comply with the Michigan
Premanufactured Unit Rules or the requirements of the code for
on-site construction, as adopted by the local unit of government

inwhich the structure is being erected.

Mobile Homes constructed between June 1975 and June 1976 are
required to meet the requirements of the Michigan Mobile Home Rules

adopted by the Construction Code Commission.

Mobile Homes constructed after June 15, 1976, for residential use

must conform to the requirements of the Federal Mobile Home Comstruc-
tion and Safety Standards. Each home constructed pursuant to the
HUD Standard must bear an indentifying seal indicating conformance

with the federal standards.
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Mobile homes constructed prior to Jume !, 1975 are not subject
to any recognized standard adopted, a state or federal agency,
however many mobile homes built during this time period may
comply with the current standards and therefore must be reviewed
in detail by the local unit of government to determine their

acceptabiliry,

Sections 119.1 and 119.2 of the code requires that before a
building or structure may be occupied, a certificate of use

and occupancy shall be secured from the local unit of govern-
ment responsible for the administration and enforcement of the
code. Such certificates shall certify compliance with alil
applicable state and local regulations including zoning, septic,
waste disposal, water supply and electrical connection.



