	Subject:  Other


	Topic:  Aisle Width


	Question:  What is the required width of an aisle, passage, or pedestrian walkway? 

	Answer:  There is no single standard for the width of aisles, passages, and pedestrian walkways.  Each of the industry-specific standards of MIOSHA has a slightly different requirement.  You should consult the standard that deals with your industry: Occupational Safety and Health Regulations for General Industry in Michigan 

Most of the industry-specific standards have a non-numeric requirement for aisles.  This reflects the general requirement for all industries found in Part 1. General Provisions.  In Part 1, Rule 21 (1), Aisles and Floors, stipulates that when mobile equipment and an employee use the same aisle, dock or doorway, clearances shall be provided and maintained to assure safe passage for the equipment and employee.   

A few of the industry-specific standards give a numerical value.  For example, in Part 26. Metalworking Machinery, Rule 2615 (2) requires that the designated aisle not be less than 4 feet wide and that access be maintained from a workstation to an aisle.  In Part 27. Woodworking Machinery, Rule 2712 (3) states that an aisle for powered traffic moving in 1 direction at a time shall be not less than the width of the widest vehicle or load plus 3 feet.  For aisles with powered traffic moving in 2 directions at a time, the width needs to be not less than twice the width of the widest vehicle or load plus 3 feet. 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 1. General Provisions ; Part 26. Metalworking Machinery ; Part 27. Woodworking Machinery


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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