	Subject:  Personal Protective Equipment


	Topic:  Steel Toed Boots with Metatarsal Guards


	Question:  An employer requires steel-toe boots with metatarsal guards to be worn.  The employer prohibits the use of detachable guards.  Is the employer required to pay for the boots with metatarsal protection?


	Answer:  The payment for protective footwear, like steel-toe boots with metatarsal guards, is to be determined between the employer and the employee or is to be determined by a collective bargaining agreement.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  See rule 3385(1) of Part 33. Personal Protective Equipment.


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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