	Subject:  Fall Protection


	Topic:  Certification of fall protection anchor and attachment points


	Question:  Are there specific standards and guidelines for certifying fall protection anchor and attachment points?  For example, is having an engineer simply say it is good acceptable?  Are there criteria required such as drop tests, stress tests, and placarding?  Is structured documentation a part of the requirement for the certification process?


	Answer:  General Industry Safety Standard, Part 33. Personal Protective Equipment, Rule 408.13390 (3) states, “A lifeline shall be secured above the employee’s workplace to an anchorage or structural member capable of supporting a dead weight of not less than 5,400 pounds.”  The standard does not require the certification of the anchorage, testing, or marking.
It would be acceptable that an engineer or qualified person certify that the anchor points are acceptable to withstand the imposed dead weight. The standard does not require drop tests, stress tests, and placarding, but it could be an acceptable method for an engineer or qualified person to ensure the capability of the anchor or attachment point to withstand the imposed dead weight. 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 45. Fall Protection


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 33. Personal Protective Equipment


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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