	Subject:  Hazardous Waste Operations And Emergency Response, and Fire Fighting Incident Command System


	Topic:  Incident Command System

	Question:  Does Michigan have any state regulations concerning the use of the Incident Command System?


	Answer:  This answer only addresses the regulations enforced by MIOSHA.  MIOSHA has no regulation that lists all the requirements of an incident command system (ICS) as an emergency management tool.  The following MIOSHA standards do address items that are directly involved with employee job duties under the ICS. 

General Industry Safety Standard Part 74. Fire Fighting
Rule 408.17451 of the Fire Fighting Standard requires that each fire department shall establish and implement written procedures for emergency operations that include, but are not limited to, “a requirement that a nationally recognized incident management system be implemented at each emergency” and “a requirement for initial and annual refresher training in emergency operations and the incident management system.”  

The incident command system and its history are well presented at the following Federal Emergency Management Agency (FEMA) website:  http://www.fema.gov/txt/nims/nims_ics_position_paper.txt 

Occupational Health Standard Part. 432. Hazardous Waste Operations And Emergency Response 

Rule 325.52131 (emergency response procedures) of the Hazardous Waste Operations And Emergency Response Standard gives information on the responsibilities of the individual in charge of a site-specific ICS.  This section requires that, “all emergency responders and their communications shall be coordinated and controlled through the individual in charge of the ICS, and shall be assisted by the senior official present for each employer.”  The on scene incident commander has very broad duties that include, but are not limited to, controlling all operations at the site, identifying all hazardous substances or conditions present, assuring that the personal protective equipment worn is appropriate for the hazards, and designating a safety official.

Rule 325.52133 (emergency response training) lists the training requirements for employees participating or expected to participate in an emergency response.  Under Rule 33(6) the “on scene incident commanders who will assume control of the incident scene beyond the first responder awareness level shall receive not less than 24 hour of training equal to the first responder operations level of subrule (3).”  In addition, this rule requires this person to know and be able to implement the employer’s incident command system and emergency response plan; know and understand the hazards and risks associated with employees who work in chemical protective clothing; know how to implement the local emergency response plan; be aware of the state emergency response plan and the federal regional response team; and know and understand the importance of decontamination procedures.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 74. Fire Fighting


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part. 432. Hazardous Waste Operations And Emergency Response


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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