	Subject:  Flammable Liquids


	Topic:  Containers made of plastic


	Question:  “I have been using a plastic gas and bar oil can for my job when using chainsaws.  I am now being told that I can no longer use it. What are MIOSHA's rules on plastic gas cans?”


	Answer:  Rule 3881 of Part 38. “Hand and Portable Powered Tools,” says that where refueling of a fuel-powered tool is done with a portable container, the container shall be an approved safety can with an automatic closing cap and flame arrestor.  “Approved safety can” means a container approved or listed by nationally recognized testing laboratories, such as Underwriters’ Inc. or Factory Mutual Engineering Corp.
The Bar Oil is a combustible liquid and can be stored and dispensed through its original labeled container.

The following are also some General Industry Safety Standards that may apply depending on your operations.
Rule 5314 of Part 53. “Tree Trimming and Removal,” requires that flammable liquids be stored in an approved safety container equipped with an automatic closing cap and flame arrester.  
Rule 5416 of Part 54. “Powered Grounds Keeping Equipment,” requires that a portable container used for fueling be an approved safety can with an automatic closing cap and flame arrester.

Rule 7501 (d) of Part 75. “Flammable and Combustible Liquids,” does not allow Class 1A or 1B Flammable Liquids to be stored in plastic or glass containers.  Class IA designates liquids having a flashpoint below 73°F and having a boiling point below 100°F.  Class IB includes liquids having a flashpoint below 73°F and having a boiling point at or above 100°F.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  
Part 38. Hand and Portable Powered Tools

Part 53. Tree Trimming and Removal
Part 54. Powered Grounds Keeping Equipment
Part 75. Flammable and Combustible Liquids


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


