	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Two Hand Controls for Power Presses


	Question:  What is requirement for two hand controls for guarding for power presses?
 

	Answer:  Michigan does have a standard that addresses two hand controls which is Part 24. Mechanical Power Presses Standard. 
Rule 408.12445 Two-hand controls for single stroke shall conform to the following requirements:
(a) Each hand control shall be protected against unintended operation and arranged by design and construction, separation, or both, so that the concurrent use of both hands is required to trip the press. 
(b) The control system shall be designed to permit an adjustment which will require concurrent pressure from both hands during a substantial part of the die-closing portion of the stroke. 
(c) The control system shall incorporate an antirepeat feature. 
(d) Two-hand controls for single stroke operation, manufactured, and installed on or after August 31, 1971, shall be designed to require release of all operator's hand controls before a second stroke can be initiated.

Rule 408.12434  is for Full Revolution Clutch Press which states:

(1) A 2-hand trip shall have the individual operator's hand controls protected against unintentional operation, and shall have the individual operator's hand controls arranged by design and construction, separation, or both, to require the use of both hands to trip the press and use a control arrangement requiring concurrent operation of the individual operator's hand controls. 
(2) Two-hand trip systems on full revolution clutch machines shall incorporate an antirepeat feature. 
(3) If 2-hand trip systems are used on multiple operator presses, each operator shall have a separate set of controls.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 24. Mechanical Power Presses  


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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