	Subject:  Heat Stress


	Topic:  Employee Cooling


	Question:  When you work in a factory, are there any regulations for fans to keep the workers cool when there is no central air?


	Answer:  MIOSHA has no specific requirements that fans have to be provided for employee cooling or comfort.  In addition, MIOSHA has no specific requirements regarding heat stress and strain in the work environment.  However, the Michigan Occupational Safety And Health Act (Act 154 of 1974, as amended), in section 11(a) does require each employer to, “furnish to each employee, employment and a place of employment which is free from recognized hazards that are causing, or are likely to cause, death or serious physical harm to the employee.”  This is known as the “general duty clause.”  Heat stress can, in severe cases, result in death or serious physical harm.  It is the employer’s responsibility to assure that employees are not exposed to a recognized serious hazard.  

 

Heat stress and heat strain are complex hazards to evaluate.  Therefore, additional information on this topic is provided in the resources listed at the end of this document. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Michigan Occupational Safety And Health Act (Act 154 of 1974, as amended)
 

	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Michigan Occupational Safety And Health Act (Act 154 of 1974, as amended)
 

	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Michigan Occupational Safety And Health Act (Act 154 of 1974, as amended)


	Additional Resources:  US OSHA, Heat Stress, Hazards and Possible Solutions,  http://www.osha.gov/SLTC/heatstress/recognition.html 

 

MIOSHA Publication #5964: Heat Stress, Guidelines for Combating Heat Stress

http://www.michigan.gov/documents/cis_wsh_cet5964_90300_7.doc
 

American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH), Heat Stress And Heat Strain.  This recommended guideline is available in their publication #0107.

http://www.acgih.org

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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