	Subject:  Welding and Cutting


	Topic:  Transporting welding gas cylinders


	Question:  Is it allowable to leave the regulators on welding cylinders and not have valve caps in place if transferring the welding cylinders by a vehicle?


	Answer:  No.  MIOSHA has a standard (Part 12. Welding and Cutting) that covers the general requirement of valve caps and welding cylinders.  Rule 4081.1222(3) states “A cylinder, including an empty cylinder, which is in storage, being shipped, or has the regulator removed shall have the cap secured in place, if a cap is provided in the design, or shall be otherwise protected.” 

Once the cylinders have been loaded onto a vehicle and are being transported on the highway it is also covered by the Traffic Safety Division of the Michigan State Police.  www.michigan.gov/msp
There are no exemptions that apply to county employees or county vehicles under the Part 12. Welding and Cutting Standard.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 12. Rule 1222(3)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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