	Subject:  Overhead and Gantry Cranes


	Topic:  Documenting Visual Inspections


	Question:  I have an outside company which is trained and certified to do all the annual inspections on the cranes, chains, sleeves, hooks, cables and everything related in the standard.  The annual inspection is a full written report provided to us by an outside source.   I also have my employees do a visual inspection daily.  Does the daily visual inspection need to be documented?


	Answer: Employers are not required to document the daily visual inspection.  General Industry Safety Standard Part 18. Overhead And Gantry Cranes, Rule 4081.1871 (2) requires that, “At the beginning of each shift during which a crane is used, visual inspections shall be made in accordance with Table 2 of the standard. A visual inspection shall be limited to that which can be made from a catwalk or other safe observation point. Any defects shall be reported to a supervisor.” 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 18. Overhead & Gantry Cranes, Rule 1871


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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