	Subject:  Emergency Planning


	Topic:  Frequency of Evacuation Drills


	Question:  Is there a general industry standard for the frequency of evacuation and shelter-in-place drills?


	Answer:  MIOSHA does not have a standard (for general industry or construction) that specifies a frequency for evacuation drills or shelter-in-place drills.

 

MIOSHA does have standards that require emergency evacuation plans, but these standards do not contain a frequency requirement for evacuation drills.  For example, two regulations that require an emergency action plan are Part 432, Hazardous Waste Operations and Emergency Response, Rule 25, and Part 91, Process Safety Management, Rule 325.18302(n).  Part 6. Fire Exits, Rule 623, lists the information that shall be included in an emergency action plan required by a particular MIOSHA Standard.  

Additional resources on evacuation requirements from the Michigan Department of Corrections and the Michigan Department of Energy, Labor & Economic Growth, Bureau of Fire Services, along with the Michigan School Lockdown/Shelter-in-Place Policy Packet, PowerPoint drill presentation and a Lockdown Suggested Action packet are included below.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 91. Process Safety Management and
Part 18. Fire Protection and Prevention


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 91. Process Safety Management and
Part 6. Fire Exits


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 591. Process Safety Management and
Part 432. Hazardous Waste Operations and Emergency Response


	Additional Resources:  MIOSHA General Industry Standards Webpage
 

The Michigan Department of Corrections 

DELEG Bureau of Fire Services
Michigan School Lockdown/Shelter-in-Place Policy Packet
http://www.michigan.gov/documents/msp/5-lockdown_template-all_182843_7.doc
http://www.michigan.gov/documents/msp/10-Lockdown-Shelter_in_Place_Overview-sml_182840_7.ppt

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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