	Subject:  Emergency Eyewash Facilities


	Topic:  Suitable Eyewash Facilities in a Physician’s Office


	Question:  I am trying to find out what we need to have for an emergency eyewash station.  I attended a MIOSHA conference where it was mentioned that anyone using corrosive materials needed to have an eyewash station available.  Are there any specific requirements for this?  I have found several companies that offer these, however there is a huge selection and some seem like overkill.  We are a small physician office with very minimal corrosive material used.


	Answer:  MIOSHA’s requirements for eyewash stations are contained in Part 472. Medical Services and First Aid.  Specifically, “An employer shall ensure that suitable facilities for quick drenching or flushing of the eyes and body are provided within the work area for immediate emergency use when the eyes or body of any person may be exposed to injurious or corrosive materials [Rule 325.47201(3)].”   Corrosive materials are those with a pH of 4.0 or less or 9.0 or more.  Consult labels or material safety data sheets (MSDS) for your chemical’s corrosiveness.  To be in compliance, an eyewash must be plumbed or must be able to deliver 0.4 gallons of water for 15 minutes (6 gallons).  ANSI standard Z-358.1-2004, Emergency Eyewash and Shower Equipment describes suitable facilities.
MIOSHA has developed an enforcement instruction with guidelines/interpretations on eyewash or shower facilities, the MIOSHA-STD-07-1R1, Application of Standards Requiring Emergency Eyewash/Shower Equipment.  This instruction is available on-line at MIOSHA’s website.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 472. Medical Services and First Aid


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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