	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Preventing Accidental Activation of E-stop


	Question:  I have a machine that is at the shop I work for and it has several E-stops along it.  The workers keep accidentally hitting them and causing problems with our computers.  Is it against OSHA’s policy to put see-through covers or some type of other precautionary measure to prevent accidental activation of the E-stops?


	Answer:  Part 1. General Provisions, prohibits the guarding of emergency stop buttons, devices or E-stops 

Part 1. General Rules, Rule 33 (2) states:
(2) When unexpected motion would cause injury, an actuating machine control, except for an emergency device for a powered fixed or transportable machine, shall be guarded or located to prevent accidental actuation. 
You might want to evaluate:
a) the placement of the E-stops in relation to how people work, 
b) the body mechanics needed to perform the work in the work cell, and
c) why workers keep hitting them. 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 1. General Provisions


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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