	Subject:  Respiratory Protection


	Topic:  Respirator medical evaluations 


	Question:  If the employee answers yes to any of the questions, during the respirator medical examination, what is the procedure to follow? 
Is there any other exclusion for respiratory medical evaluations; besides dust masks?


	Answer:  A follow up medical examination is required if an employee gives a positive response to any question among questions 1 through 8 in Section 2, Part A of Appendix C of Part 451. Respiratory Protection.  Also, if the initial medical exam demonstrated the need for a follow-medical exam, a follow up exam would be required.  
The follow-up medical exam shall include any medical tests, consultations or diagnostic procedures that the physician or other licensed health care professional (PLHCP) deems necessary.   The PLHCP shall then provide the employer with only the following information:  Any limitations on respirator use related to the medical condition of the employee or relating to the workplace conditions in which the respirator will used, including whether or not the employee is medically able to use the respirator.  Additional information related to this topic can be found in Part 451. Respiratory Protection, under the section (e) Medical evaluation.

There are no other exclusions for conducting the initial medical evaluations; besides dust masks.         



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  



	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 451. Respiratory Protection


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 



	Date Posted:  February 4, 2008

	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER
Note:  MIOSHA regulations do not address Indian owned casinos


