	Subject:  Ionizing Radiation


	Topic:  Radiation exposure in unrestricted areas.


	Question:  There is a door in our building with a radiation sticker on it indicating that there is x-ray equipment inside.  Are there any procedures to protect employees working in the building?  What about employees with a history of cancer?


	Answer:  Rule 2410 Paragraph (2)(a) of the Ionizing Radiation Standard reads:

 

Except as provided in paragraph (b) of this subsection, no employer shall possess, use, or transfer sources of ionizing radiation in such a manner as to cause any individual in a restricted area to receive in any period of one calendar quarter from sources in the employer’s possession or control a does in excess of the limits specified in Table G-18.  

Note:  The employer must conduct a survey (evaluate the radiation hazards) to determine compliance with the standard.

 

In the instance you described above, employees/public do not appear to be working in a restricted area.  Therefore, this issue would be addressed by the Michigan Department of Community Health; Health Systems & Health Professional Licensing; Radiation Safety Section (RSS).  Per the RSS web site addressing uncontrolled areas (Additional Shielding Design Guidance): 

Based on ICRP (1991) and NCRP (1993) recommendations for the annual limit of effective dose to a member of the general public, shielding designs shall limit exposure of all individuals in uncontrolled areas to an effective dose that does not exceed 1 mSv y-1. Note:  Currently, the RSS is enforcing an exposure limit of 100 millirem/year (equal to 1 mSv y-1) in uncontrolled areas.  If the x-ray equipment is registered, the RSS would have exposure measurements on file.  
 For more information (inspection, registration, etc.) related to your specific building, contact the RSS at (517) 241-1989.
Employees should discuss specific medical questions with their own physician and/or their employer’s medical provider.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 381. Ionizing Radiation


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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