	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  Company Parking Lots


	Question:  Should a recordable injury resulting from an employee who falls in the company parking lot be logged on the MIOSHA 300 log?


	Answer:  Yes.

R 408.22110a Implementation
Rule 1110a. (1) What is the "work environment"? MIOSHA defines the work environment as “the establishment and other locations where 1 or more employees are working or are present as a condition of their employment. The work environment includes not only physical locations, but also the equipment or materials used by the employee during the course of his or her work.” 
Rule 1110a (5) Are there situations where an injury or illness occurs in the work environment and is not considered work-related? Yes. An injury or illness occurring in the work environment that falls under any of the following exceptions is not work-related, and therefore is not recordable: 
(g) The injury or illness is caused by a motor vehicle accident and occurs on a company parking lot or company access road while the employee is commuting to or from work.
 If an employee is in the company parking lot as a condition of their employment and sustains an injury it would be work-related.  Punching in and out with a time clock (or signing in and out) does not affect the outcome for determining work-relatedness.  If the employee experienced a work-related injury or illness, and it meets one or more of the general recording criteria under Rule 408.22109, it must be entered on the employer's MIOSHA 300 log.  



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule Part 11. Recording and Reporting of Injuries and Illnesses
 
For free MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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