	Subject:  Scaffolds and Scaffold Platforms


	Topic:  Farm Trailer Scaffolds


	Question:  How does MIOSHA address the stability of “farm trailers” used as mobile scaffolds, particularly with regards to the air filled tires?


	Answer:  Farm trailers must meet all the requirements of a mobile scaffold under Rule 1241 of Construction Safety Standard, Part 12 – Scaffolds and Scaffold Platforms.  MIOSHA does not require a manufactured design specifically for farm trailers, but does require a competent person inspect the farm wagon scaffold for visible defects before each shift and after any occurrence that could affect a scaffold’s integrity.  
A competent person must evaluate the condition of the tires, i.e. flattening, nails, cuts and soil conditions for hazards.  The key is whether or not there is a stable base.  The tires must rest on a suitable footing and blocked to prevent movement of the wagon.  The scaffold must stand plumb when being used; cribbing, jacks, or other equivalent means may be used for leveling and stability. 

Employees who are working on a scaffold shall be trained by a person qualified in scaffold safety in accordance with Rule 1209(1) which states:

Rule 1209. (1) This rule supplements and clarifies the requirements of R 408.40114(2) of construction safety standard Part 1. General Rules as the rule relates to the hazards of work on scaffolds. An employer shall have each employee who performs work on a scaffold trained by a person qualified in scaffold safety. The training shall enable an employee to recognize the hazards associated with the type of scaffold being used and to understand the procedures to control or minimize the hazards. The training shall include the following areas as applicable: 

(a) The nature of any electrical hazards, fall hazards, and falling object hazards in the work area. 

(b) The correct procedures for dealing with electrical hazards and for erecting, maintaining, and disassembling the fall protection systems and falling object protection systems being used. 

(c) The proper use of the scaffold, and the proper handling of materials on the scaffold. 

(d) The maximum intended load and the load-carrying capacities of the scaffolds used. 

(e) Any other pertinent requirements
Employees who are involved in erecting, disassembling, moving, operating, repairing, maintaining, or inspecting a scaffold trained in accordance to 1209(2) which states:  
Rule 1209. (2) An employer shall have each employee who is involved in erecting, disassembling, moving, operating, repairing, maintaining, or inspecting a scaffold trained by a competent person to recognize any hazards associated with the work in question. The training shall include the following topics, as applicable: 

(a) The nature of scaffold hazards. 

(b) The correct procedures for erecting, disassembling, moving, operating, repairing, inspecting, and maintaining the type of scaffold being used. 

(c) The design criteria, maximum intended load-carrying capacity, and intended use of the scaffold. 

(d) Any other pertinent requirements.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 12. Scaffold & Scaffold Platforms, R408.41241


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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