	Subject:  Occupational Exposure To Tuberculosis (TB)


	Topic:  TB Respirator Fit-Testing Requirements For Employees in Home Health Care


	Question:  Must home health agencies with low or no incidents of TB cases fit test all employees who go into patient homes or could the agencies fit test a select number of employees for the geographic areas covered to be identified as the first to enter a suspected or confirmed TB case and fit testing other affected staff involved in the case before they are assigned to the home? 

Many home health agencies have never had a TB case at home and those that have usually have worked with the referring facility on pre-discharge planning to permit fit testing customized to the individual case. 

What are your thoughts on this subject?


	Answer:  MIOSHA Division Instruction #GISHD-COM-05-2 (Enforcement Policy and Procedures for Evaluating Occupational Exposure to Tuberculosis (TB)) does not necessarily require that all home health care employees who go into patients’ homes be fit tested for respirator use against exposure to tuberculosis (TB).  The requirement for use of TB respirator is not based on an agency’s/facility’s classification with respect to number of TB cases, TB incident rates, or geographical areas.  In accordance with MIOSHA requirements, use of respirator by employees for protection against exposure to TB is required under any of the following situations:

1.       When employees enter rooms occupied by individuals who have suspected or confirmed infectious TB. 

2.       When employees enter an Airborne Infection Isolation (AII) room after discharge of TB patients, and before the air in the room has been properly purged.  

3.       When employees are present during the performance of high hazard procedures on individuals who have suspected or confirmed infectious TB.  Examples of high hazard procedures include: aerosolized medication treatment, bronchoscopy, sputum induction, endotracheal intubations and suction procedures, and autopsies.  

4.       When emergency medical response personnel or other transport, in a closed vehicle, an individual with suspected or confirmed infectious TB.
To enable a home health care agency to properly protect its employees, the agency may request to be alerted by the referring facility through an appropriate means if a patient being referred is known or suspected to have TB disease.  The home health care agency may elect to designate certain employees who would be assigned to attend to known or suspected TB patients.  Under such arrangement, the employer must establish and implement a written respirator protection program including proper respirator selection, fit-testing (at least initial fit-testing), and training.  The minimal acceptable respiratory for protection against TB is the N-95 air purifying, particulate respirator approved by the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), and  certified under 42 CFR Part 84, Subpart K.  



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  MIOSHA Division Instruction #GISHD-COM-05-2
www.cdc.gov
Centers for Disease Control (CDC) and Prevention Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR):  Guidelines for Preventing the Transmission of Mycobacterium tuberculosis in Health-Care Settings, December 30, 2005 / Vol. 54 / No. RR-17


For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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