	Subject:  Ladders


	Topic:  Secure Footing


	Question:  Is it true that OSHA requires a person standing at the base of a ladder which is blocked up to stabilize it? 

	Answer:  I am unsure of what you mean by "blocked up," but I believe you mean already secured or tightened down.  

MIOSHA, General Industry Standard, Part 4. Portable Ladders, Rule 408.10447 (1), states the following:  

“A straight, sectional or extension ladder shall be placed so that the side rails have a secure footing.  Where the surface is uneven, boards, planks, or leveling jacks may be used to create an even surface.  A straight, sectional, or extension ladder shall have safety feet.  The ladder shall be placed so as to prevent slipping or it shall be lashed or held in position.”


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 4. Portable Ladders


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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