	Subject:  Respiratory Protection


	Topic:  Goatees

	Question:  “I am wondering if there have been any new updates as far as facial hair, as far as goatees. I know back in the day under the PPE's that were on demand it wasn’t allowed, now with positive pressure has anything changed?  I have had a few guys fit test with goatees and passed with no problems, just wondering if there is any update or if it has been brought to anyone’s attention.”


	Answer: There have been no changes in MIOSHA's Respiratory Protection Standard with regard to facial hair.  The Respiratory Protection Standard, Part 451, 1910.134(g)(1)(i), states that the employer shall not permit respirators with tight-fitting face pieces to be worn by employees who have: 
(A) Facial hair that comes between the sealing surface of the face piece and the face or that interferes with valve function; or 

(B) Any condition that interferes with the face-to-face piece seal or valve function.
For positive-pressure respirators with a loose fitting hood, a goatee or other facial hair would not interfere with the fit, and therefore is not subject to the requirements above.  Tight-fitting respirators can sometimes be worn by employees who have small moustaches, short sideburns, and small well trimmed goatees as long as this hair does not enter into the area were the respirator seals to the face.  



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: N/A 


	Applicable Occupational Health Standard/Rule: Respiratory Protection, Part 451, 29 CFR 1910.134

Link to standard ( http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part451_54075_7.pdf


	Additional Resources:  OSHA Interpretation Letter - Facial hair in the face sealing area is unacceptable.
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=19355
Facial hair and respirator fit: a review of the literature.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&uid=3287880&cmd=showdetailview&indexed=google
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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