	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  When to guard a chain and sprocket


	Question:  Do we need to guard a chain and sprocket if after a catwalk is put in they are no longer 7 feet off the ground?  Does a chain and sprocket have to be guarded if closer than 7 feet to floor and there is exposure?
 

	Answer:  Guards for Power Transmission Rule 4081-0731 

(1) Gears, sprockets, and chain drives exposed to contact shall be guarded pursuant to R 408.10751 to R408.10754. This does not apply to hand-operated gear sprocket and chain drives used to adjust machine parts which do not move after hand power is removed.

(2) Protection against falling chain or metal belts shall be provided pursuant to R 408.10751 to R 408.10754 where drives extend over a work area or passageway.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 7. Guards For Power Transmission Rule 408.10731


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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